Sari la conținut

Rezultatul controlului Ministerului Fondurilor Europene la Hexi Pharma 

 

„Am cerut verificarea tuturor contractelor. Le-am făcut publice. Au venit colegi din presă și le-au citit. Al doilea proiect prevedea achiziționarea unor tehnologii. Corpul a constat că s-a făcut proiectul. Însă, recepția s-a făcut fără verificarea la fața locului dacă proiectul a fost realizat. Corpul de Control propune sesizarea Comisiei Disciplinare. Tehnologia a fost achiziționată. Că ei aveau alte probleme cu diluarea nu ține de motivul pentru care noi am plătit acești bani. Pentru noi problema este că cineva face recepția fără să mergă la fața locului. Nu este o chestiune penală”, a spus Cristian Ghinea. 

Compania Hexi Pharma a avut opt proiecte pentru accesarea fondurilor europene, dintre care doar două au fost acceptate. Unul dintre contracte a fost reziliat pentru că nu au început implementarea în perioada de eligibilitate și cel de-al doilea a fost finalizat. 

Cele două proiecte acceptate spre finanțare prin POSCCE au vizat „dezvoltarea capacității de producție a SC HexiPharma CO SRL (cod SMIS 44736)” și „dezvoltarea și modernizarea capacității de lucru în cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat (cod SMIS 46489)”.

Pentru proiectul Dezvoltarea capacității de producție a SC HexiPharma CO SRL, cu o valoare totală de 1.289.600 lei, din care valoare eligibilă nerambursabilă de 624.000 lei (conform actului adițional), contractul de finanțare a fost semnat în data de 01 noiembrie 2013. Proiectul s-a încheiat în mai 2015. Au fost achiziționate o serie de echipamente ca, de exemplu: vase de stocare; mașini de dozat; mașini de etichetat; echipament de dozare semi automat pentru produse lichide și semidense; pompe de alimentare; echipamente de ambalat; diverse tipuri de cantare platformă etc.

Pentru proiectul Dezvoltarea și modernizarea capacității de lucru în cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat, cu o valoare totală inițială de peste 1.2 milioane lei și o perioadă de implementare de 12 luni, contractul a fost semnat în luna octombrie 2013. În luna decembrie 2014, compania Hexi Pharma a solicitat încetarea contractului de finanțare, solicitare aprobată de autorități în ianuarie 2015. Toate sumele rambursate pe acest proiect au fost restituite”, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.