RISC DE INUNDAȚII. Autoritățile sucevene au survolat din elicopter râurile Bistrița și Dorna

Data publicării:
survol elicopter gheata

Încălzirea bruscă a vremii după zilele cu viscol şi ger îi sperie pe localnicii din Suceava. Nu ar fi prima dată când sloiurile de gheaţă de pe Bistriţa şi Dorna s-ar topi şi le-ar inunda gospodăriile.

În 2009, oamenii s-au trezit cu apa în case chiar în noaptea de Crăciun. Mulţi spun că s-ar muta în locuri mai ferite, dar nu au unde.

„În grajd am ridicat găinile și porcul”, a povestit unul dintre localnici.

Ca să prevină un nou dezastru, autoritățile din Suceava au survolat județul cu un elicopter pentru a monitoriza zăpoarele de pe râurile Bistrița și Dorna.

„Pe râul Bistrița vorbim de o acumulare în dreptul comunei Dorna Arin și în zona Argestru. În ceea ce privește râul Dorna este o acumulare în zona stației Roșu. În acest moment nu există un pericol iminent pentru producerea de inundații”, a declarat Florin Sinescu, prefectul județului Suceava.

În caz de pericol însă, orice măsura ar lua, trebuie să ia în calcul efectele pe care aceasta le-ar avea în aval. Detonarea sloiurilor ar putea provoca inundaţii în Neamţ.

„În județul Neamț situația este puțin mai critică, sunt localități care au locuințe ridicate în albia majoră a râului Bistrița. Ce poate pune în pericol aceste locuințe este dacă noi am dat drumul necontrolat acestor zăpoare”, a spus col. Ioan Burlui, șef ISU Suceava.

Autorităţile din Neamţ sunt deja în alertă din cauza unui pod de gheaţă de opt kilometri, format pe Bistriţa.

„Acum, sloiurile de gheaţă s-au subţiat. Acum riscurile sunt mari. Toți suntem cu ochii pe ei, permanent. Pe toată lungimea cursului Bistriţa avem sistem de alarmare. În afară să fugi nu ai ce să faci”, a spus Gheorghiță Gherhan, șef serviciu situații de urgență la primăria Poiana Teiului.

În 2009, de Crăciun, apele au făcut un adevărat dezastru în Suceava şi Neamţ. Zeci de case au fost inundate şi cu greu oamenii au putut salva ceva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri