RISC DE POLEI PÂNĂ LUNI. Două drumuri naţionale sunt blocate. Vama Moraviţa a fost închisă

Data publicării:
15 2012pasagertren-38795-1

Cantităţi însemnate de precipitaţii sunt aşteptate în Banat şi în Crişana. Iar temperaturile foarte scăzute cresc riscul de a se forma polei şi gheaţă pe şosele. În același timp, în Moldova, în centrul ţării şi la munte este aşteptat viscol.

În Banat sunt aşteptate precipitaţii de până la 25 de litri pe metrul pătrat.

Precipitaţii vor fi şi în Capitală, cel mai probabil sub formă de ploaie. Însă temperaturile scăzute vor transforma ploaia în chiciură şi polei, spun meteorologii.

Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, depăşind la rafală 50 - 60 kilometri pe oră. Va fi viscol la munte, în Moldova şi local în Transilvania.

În mai multe judeţe din ţară, administraţia nici acum nu este pregătită. De exemplu, la Iaşi, Mehedinţi şi Neamţ, prefecţii spun că utilajele de deszăpezire nu au combustibil.

„Este o problemă că toți primarii transmit că nu mai au stocuri de motorină și dacă mai vine un val nu mai au cu ce să alimenteze utilajele proprii”, a spus Romeo Olteanu, prefectul Iașiului.

O avertizare de ger şi vânt este în vigoare până sâmbătă seara. Meteorologii se aşteaptă la temperaturi de minus 15 grade în nord-est, centru şi sud, precum şi la minime de minus 26 de grade în estul Transilvaniei.

Drumuri naţionale închise

Accesul către vama Oraviţa este blocat de mai bine de şapte ore. Din cauza zăpezii care depășeste pe alocuri patru metri, Drumul Naţional 57 este parţial inchis. Utilajele de deszăpezire nu pot interveni din cauza vântului care bate cu putere și readuce zăpada pe carosabil.

Și Drumul Național 58B, care leagă Reșița de Timișoara a fost blocat din cauza viscolului și zăpezii. Din cauza vântului puternic, pe raza județului Caraș-Severin s-au format nămeți, iar utilajele de deszăpezire au rămas blocate.

Vama Moraviţa a fost închisă în jurul orei 15.00.

Comuna Coţuşca din Botoşani, blocată de cinci zile

În comuna Coţuşca, din judeţul Botoşani a nins atât de tare, încât oamenii nu mai pot ieşi din localitate. Drumul judeţean este blocat. Au cerut ajutor la autorităţi, dar apelul lor a rămas fără răspuns.

Viorel Ciobanu, localnic din comună, a descris la Digi24 situaţia critică în care se află oamenii.

„Situaţia este exact ca acum cinci zile, avem şi mort în sat, avem foarte mulţi bolnavi, pâinea nu a mai venit de mult în zonă, toate satele comunei Coţuşca sunt înţepenite. Sunt sub troiene de doi, trei metri, nu s-a acţionat absolut deloc. Noi, de marţi nu am văzut persoană străină, am încercat să ieşim cu sania din sat, dar ne-am întors. Am contactat ISU, Drumurile şi Podurile, primăria nu poate interveni, nu pot veni utilaje, nu pot veni pentru că cei de la Drumuri Judeţene nu îşi fac treaba. Aici, în nordul ăsta al ţării, prea puţină lume ne bagă în seamă”, a povestit Viorel Ciobanu.

Tren cu navetişti, blocat în Timiş

Un tren personal staţionează de aproximativ patru ore în apropierea unei halte, în judeţul Timiş.

Trenul staţionează de la 7.30. Câteva zeci de persoane sunt în vagoane. Oamenii aşteaptă ca în zonă să ajungă utilaje de deszăpezire, precum şi o locomotivă dotată cu un plug, trimisă de CFR.

În tren sunt şi oameni în vârstă.

Pe de alt[ parte, toate trenurile au ajuns cu întârziere în această dimineaţă în Gara de Nord din Capitală. Cele 10 garnituri programate să ajungă între orele 05.00 şi 08.00 au adunat peste 500 de minute de întârziere, în total.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri