Robert Kaplan: Rusia nu mai este slabă şi haotică. Este condusă de un lider deştept şi capabil

Data publicării:
Kaplan

Principalele declaraţii ale analistului Robert Kaplan

 - Rusia nu mai este slabă şi haotică. Este condusă de un lider foarte deştept şi foarte capabil, care gândeşte în  termeni geografici şi în hărţi. Şi nu este un fost funcţionar de partid, ci un fost agent de informaţii, care ştie cum  să folosească puterea cel mai bine pentru a submina centrul şi estul Europei fără a face prea multă vâlvă. Prin  bănci, prin infrastructură, prin căi ferate, foloseşte companiile energetice pentru a submina sau pentru slăbi  suveranitatea Europei Centrale şi de Est şi pentru a crea o zonă tampon.

 - Cred că preşedintele Rusiei vrea o zonă tampon tradiţională în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz.

 - Cred că provocările strategice pentru România şi pentru vecinii ei sunt protejarea, nu împotriva unor acţiuni  imediate din partea Rusiei, ci împotriva unei subminări subtile în următoarea jumătate de deceniu.

 - Cred că sprijinul Occidentului pentru primele demonstraţii din Kiev, de acum câteva săptămâni, a fost naiv. Nu  că a fost greşit sau că a fost rău. E clar că ruşii au avut un plan să destabilizeze Ucraina, să anexeze Crimeea,  care s-a făcut foarte uşor, să infiltreze elemente subversive în estul Ucrainei. Şi acest lucru s-a realizat uşor.  Probabil că era un plan deja pus pe masă, de ani, în ministerele din Rusia. Pentru că Rusia vrea o Ucraină, fie  neutră, fie prorusă. Îndată ce guvernul de la Kiev a devenit proeuropean, Rusia nu a avut ce face decât să-şi  implementeze planul.

 - Sprijinul Occidentului pentru demonstranţi a fost naiv pentru că Occidentul a considerat anexarea Crimeei un  act de provocare. A fost o surpriză. Ar fi trebuit să se aştepte la acest lucru, tocmai din cauza geografiei. Pur şi  simplu, Rusia nu a putut tolera un Kiev orientat spre Vest, asociat cu Uniunea Europeană. După cum văd eu  lucrurile, preşedintele Putin a acţionat după un plan ca la carte.

 - Dacă susţii demonstranţii pentru a da jos un guvern, ar trebui să ai şi un plan gata de pus în acţiune pentru a  face faţă mişcărilor evidente ale Rusiei.

 - Din punct de vedere geografic, România este binecuvântată. Are Delta Dunării, acces spre centrul Europei pe       Dunăre. În comparaţie cu vecinii săi, are resurse energetice mari, resurse minerale strategice, hidrocarburi, gaze   de şist ce pot fi exploatate. Provocarea României este să construiască instituţii puternice, instituţii impersonale     care să fie eficiente pentru a face din România un loc care să vrei să vii să faci afaceri în secolul al XXI-lea.

 - Carpaţii sunt graniţe ale destinelor. Pentru că influenţele din vestul şi centrul Europei au trecut peste Carpaţi,     pentru că existau căi comerciale prin Carpaţi. De aceea, Carpaţii sunt o fortăreaţă, nu o graniţă fixă.

 - Nu cred că munţii Carpaţi mai divizează cu adevărat România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri