Robot subacvatic, realizat de Forţele Navale Române

Data publicării:
robot

Mai bine de doi ani au lucrat inginerii la realizarea primului robot militar subacvatic. Prototipul a fost testat la Centrul Naţional de Scafandri din Constanţa. Dotat cu o cameră video, cu senzori magnetici şi de adâncime, dispozitivul a fost comandat de pe uscat cu ajutorul unui laptop. Toate probele au fost trecute cu brio.

„Este propulsat de patru motoare care îi asigură mişcare pe orizontală şi verticală şi se poate deplasa cu o viteză de 2,5 metri pe secundă”, a declarat locotenent colonel Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Forţelor Navale Române. 

Robotul subacvatic este de ajutor şi în misiunile la mare adâncime din preajma platformelor petroliere. Acţiunile scafandrilor chemaţi să intervină sunt mult uşurate de intevenţia dispozitivului. Cele două proiectoare amplasate în partea din faţă fac ca vizibilitatea sub apă să ajungă până la 50 de metri.

De asemenea, activităţile de cercetare subacvatice pot fi realizate şi pe timp de noapte.

„Se asigură transmiterea informaţiilor de sub apă pe o staţie de prelucrare a imaginilor. El poate fi destinat pentru misiunile scafandrilor de cercetare acolo unde accesul se face deosebit de greu în zonele subacvatice”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române. 

Militarii sunt convinşi că robotul subacvatic poate fi folosit cu succes şi la antrenamentele de luptă ale scafandrilor din Forţele Navale Române. Prototipul inginerilor militari a fost prezentat la cea de-a 15 ediţie a celei mai mare expoziţii navale din ţară, alături de alte peste 50 de ambarcaţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri