ROMÂN RĂPIT ÎN ALGERIA. Operațiunea armatei algeriene s-a încheiat. Soarta românului, incertă

Data publicării:
17 2001algeriaevenimente-44345

Actualizare 2:27 Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici sute de persoane la complex gazifer de la In Amenas a fost ucis joi, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului de răpitori pentru agenţia mauritană ANI.Abu al-Baraa era unul dintre cei mai importanţi lideri ai brigăzii lui Mokhtar Belmokhtar.

Actualizare 00:57 Asaltul forţelor speciale ale armatei algeriene nu a permis, într-o primă fază, decât controlarea unei părţi a complexului, raportează agenţia naţională APS, citată de AFP.

Surse din cadrul prefecturii regionale Illizi, anunţaseră anterior finalul asaltului. Acestea au precizat apoi că doar "zona de locuire" unde se aflau majoritatea ostaticilor a fost neutralizată, în timp ce forţele de securitate încercuiesc încă uzina complexului

Actualizare 23:50 Potrivit agenţiei Reuters, în cadrul operaţiunii armatei algeriene şi-au pierdut viaţa 30 de ostatici, dintre care şapte cetăţeni străini. Conform aceleiaşi surse, 15 terorişti au fost ucişi. Printre aceştia s-ar afla şi liderul grupului, dar şi trei egipteni, doi algerieni, doi tunisieni, un francez şi un cetăţean din Mali.

Actualizare 23:17Grupul de islamişti care a atacat complexul gazifer din Sahara algeriană, miercuri, luând ostatici sute de persoane a venit din Libia, a anunţat joi seară ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia.

"Conform tuturor informaţilor pe care le avem, grupul terorist care atacat complexul petrolier de la In Amenas a venit din Libia", a declarat ministrul pentru Echorouk online, cotidian arabofon algerian. Acesta a declarat anterior că grupul a venit din statele vecine.

Actualizare 21:55Operațiunea armatei algeriene s-a încheiat acum câteva zeci de minute.

Actualizare 21:30Operaţiunea lansată de armata algeriană la complexul de exploatare a gazelor unde sute de persoane au fost luate ostatice de un comando islamist continuă, anunţă ministrul algerian al Comunicaţiilor, Mohamed Said, citat de AFP, informează Mediafax.

"Operaţiunea continuă", a declarat ministrul, în ceea ce este prima reacţie oficială algeriană din ultimele 24 de ore.

Potrivit ministrului, armata a reuşit să elibereze un "număr mare" de ostatici.

"Numeroşi ostatici au fost eliberaţi, din nefericire alţii au fost ucişi sau sunt răniţi", a precizat Mohamed Said, fără a putea oferi un bilanţ exact.

Actualizare 20:05Un număr nespecificat de americani se află printre ostatici, potrivit CNN. Răpitorii sunt echipați cu mitraliere AK-47 și îmbracă ostaticii cu veste încărcate cu explozibil, informează Departamentul de Stat american.

Actualizare 18.50.Armata algeriană a preluat în totalitate controlul asupra complexului In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici, anunţă site-ul algerian de ştiri TSA.

Actualizare 17.49.Armata algeriană a lansat un nou raid la complexul de exploatare a gazelor unde sunt ţinuţi în captivitate ostaticii occidentali rămaşi în viaţă după atacul Forţelor Aeriene, relatează AFP citând agenţia mauritană ANI.

"Avioane de vânătoare şi unităţi terestre încearcă să preia controlul asupra complexului", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei algeriene.

"Răpitorii ameninţă că vor ucide ostaticii", a precizat el.

Actualizare 17.36.Patru ostatici străini au fost eliberaţi în cadrul operaţiunii lansate de către armata algeriană, a anunţat agenţia naţională APS, citată deAFP.

Cei patru ostatici străini sunt doi britanici, un kenyan şi un francez.

Anterior, rebelii anunţau că doar 7 din cei 41 de străini mai erau în viaţă.

Actualizare 16.18Potrivit Reuters, răpitorul cu legături în Al Qaida a anunţat că mai sunt şapte ostatici în viaţă: doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic. Concluzia - nici un român nu se mai află printre ostatici în acest moment.

Actualizare 15.20Potrivit unor surse, 35 de ostatici au fost ucişi. 15 terorişti au fost omorâţi, susţine Al Jazeera.

Numărul străinilor care au reușit să scape a ajuns la 25, relatează Sky News.

Actualizare 14.20Răpitorii sunt atacați de forțele algeriene cu ajutorul elicopterelor. Numărul străinilor care au reușit să scape a ajuns la 20, relateazăSky News. În urma raidului, doi ostatici japonezi au fost răniți.

Actualizare 14.00Ambasadorul Algeriei a fost convocat la MAEpentru discuţii asupra formelor de cooperare în urma răpirii cetățeanului român în Algeria, a informat secretarul general al MAERobert Cazanciuc.

Actualizare 13.57Răpitorii ar fi cerut să li se asigure plecarea, în siguranță, cu ostaticii, spre Libia. Potrivit unor informații, 15 străini ar fi reușit să scape, relatează Sky News.

Actualizare 13.50Algeria a cerut asistență din partea SUA și a Franței, fiind vorba despre mulți cetățeni străini.

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera că între cei 41 de ostatici din Algeria se află un român. El a spus că este vorba despre ostatici originari din Franța, Norvegia, SUA, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia, Coreea de Sud și Armenia.

Citiţi şi Român răpit. Ambasadorul Algeriei a fost convocat la MAE

Clădirea în care se află ostaticii este minată şi este înconjurată de soldații algerieni.

Un alt ostatic, care a vorbit la telefon cu reporterii France 24, a spus că mulți dintre ostatici au fost obligați să poarte centuri cu explozibili.

Corlățean a discutat cu președintele Traian Băsescu miercuri seară despre situația din Algeria

Ministrul de externe Titus Corlățean a mers la Palatul Cotroceni miercuri seară, unde a discutat cu președintele despre situația din Algeria. Președintele a fost informat despre răpire.

Administrația prezidențială asigură că Traian Băsescu este în legătură cu toate instituțiile din România, în special MAE, pentru a organiza și canaliza eforturile în vederea rezolvării situației.

Citiţi şiMALI. Franţa a declanşat o operaţiune terestră împotriva militanţilor islamici

Ministerul de Externea avertizatîn ultimele zile cetățenii români să evite deplasările în Mali, stat învecinat cu Algeria, unde se duc lupte.

SRI: S-a constituit la nivel național o celulă de criză

Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI, a declarat că s-a constituit la nivel național o celulă de criză formată din toate structurile cu abilități în preveniera și combaterea terorismului.

SRI face parte din structură și, pe baza informațiilor pe care le primim din teren, se aplică proceduri specifice”, a spus Sava.

„Da, avem confirmarea legată de existența unui ostatic român”, a subliniat el.

30 de ostatici algerieni au reușit să fugă

Treizeci de muncitori algerieni au reuşit să fugă joi din incinta instalaţiei de gaze de la Tinguentourine (la aproximativ 40 de kilometri de In Amenas), unde erau ţinuţi ostatici, începând de miercuri, de către o grupare teroristă armată", a anunţat o sursă, citată de agenţia de presă APS.

Mokhtar Belmokhtar este liderul celulei teroriste

Răpitorii sunt algerieni și acționează la ordinele lui Mokhtar Belmokhtar, comandant al organizației Al Qaida din Magrebul islamic de când acesta și-a creat propriul grup armat, după ce a intrat în conflict cu alți lideri.

Citiţi şiAngela Merkel: Terorismul din Mali este o ameninţare pentru Europa

Gruparea teroristă apropiată de Al Qaeda a revendicatatacul de la baza petrolieră algeriană din Amenas, aflată la aproximativ 1.300 km de capitala Alger, ca răspuns laintervenţia militară a Franţei în Mali.

Sunt în permanentă legătură cu autorităţile algeriene, care îşi fac şi îşi vor face datoria. Suntem de asemenea în legătură cu şefii de stat şi de guvern ai ţărilor implicate”, a declarat preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Printre cei răpiţi se numără americani, japonezi, dar şi norvegieni, francezi şi britanici. Platforma este operată de British Petroleum în cooperare cu o societate norvegiană şi cu compania de gaz algeriană.

Suntem într-o situaţie în care la o instalaţie a noastră au fost luaţi ostatici, iar lucrători ai noştri sunt implicaţi. Am mobilizat imediat organizaţia de urgenţă din Algeria şi din Norvegia. Cel mai important lucru pentru noi este fără îndoială situaţia în care se află angajaţii noştri şi rudele lor”, a spus vicepreşedintele Statoil, Lars Christian Bacher.

Forţele algeriene i-au înconjurat pe răpitori şi negociază pentru eliberarea ostaticilor.

British Petroleum a spus că este în contact cu familiile ostaticilor și încearcă să faciliteze un deznodământ pașnic.

Radu Carp: Mă aștept și la alte evenimente de acest gen

Mă aștept și la alte evenimente de acest gen în următoarele zile. Nu neapărat în Europa, unde măsurile de securitate sunt perfecționate, islamiștii preferă doar să amenințe. Mă aștept pe teritoriul Africii, mai ales în statele în care există cetățeni francezi”, a spus Radu Carp, profesor de științe politice.

Intervenția ar fi trebuit să fie pregătită mult mai bine, cu un consens mai larg din partea țărilor arabe, așa cum s-a întâmplat în Libia”, a subliniat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri