Avalanșa din Italia. Românca și cei doi copii ai ei au fost salvați

Data actualizării: Data publicării:
romanca salvata 3

Românca şi unul dintre copiii săi prinşi în avalanşa din Pescara, Italia, au fost găsiţi în viaţa. Femeia şi băiatul au fost scoşi de sub nămeţi şi duşi la spital, scrie presa din peninsulă. Ministerul Afacerilor Externe precizează că femeia şi copilul sunt în spitalul din Pescara şi sunt în afara oricărui pericol. Presa italiană relatează că astăzi a fost salvată și fetița de cinci ani.

interior1

ACTUALIZARE 21.40Presa italiană relatează că și fiica româncei ar fi printre supravieţuitorii avalanşei din Pescara. Până acum, au fost găsite în viață 11 persoane.

Fetița de cinci ani ar fi fost salvată după ce mama ei le-a indicat salvatorilor locul în care s-ar mai afla un grup de cinci persoane, relatează presa italiană. Astfel, numărul supravieţuitorilor s-ar ridica astfel la 11. Informaţiile nu au fost însă confirmate oficial.

Printre cele 11 persoane salvate se află și patru copii. Doi dintre aceștia sunt Gianfilippo şi Ludovica, cei doi copii ai italianului Giampiero Parete şi ai româncei Adriana, relatează News.ro.

 

ACTUALIZARE 17.50. Ministerul Afacerilor Externe precizează că două persoane de cetățenie română, un adult și un minor, semnalate ca fiind dispărute în urma avalanșei care a lovit un hotel din localitatea Farindola, în regiunea Abruzzo, au fost identificate, acestea fiind în viață.

Cetăţenii români sunt în prezent la spitalul din Pescara, fiind în afara oricărui pericol, Ambasada României la Roma menţinând în permanenţă legătura cu reprezentanţii unităţii medicale, în vederea monitorizării acestora.

Totodată, reprezentanţii misiunii diplomatice române sunt în legătură atât cu familia cetățenilor români, acordând sprijinul necesar, cât şi cu autoritățile italiene competente, care gestionează operațiunile de salvare, în vederea obținerii de informații concrete cu privire la existența altor cetățeni români afectaţi.

Încă de la data semnalării disparițiilor, ambasada României la Roma a contactat în regim de urgență autoritățile locale, în vederea obținerii de detalii suplimentare.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia - (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 - apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice - (0039) 345.147.39.35.


 

Primul care a fost scos de sub nămeţii de câţiva metri a fost băiatul româncei. La scurt timp, echipele de salvare au reuşit să o aducă la suprafaţă şi pe mama acestuia. Amândoi păreau a fi într-o stare bună de sănătate.

Supravieţuitorii au fost găsiţi de echipele de salvare la scurt timp după ora locală 11:00, respectiv 12:00 ora României. Mai întâi au descoperit 6 persoane, apoi alte două.

„Sunt vii! Ajungem împreună cu serviciile de urgenţă din Toscana şi Piemonte ca să-i scoatem afară. Dar sunt vii! Şase oameni în viaţă! Mulţumim, şefule de departament, ne vedem în curând. Aduceţi elicopterele ca să-i luaţi, că nu sunt într-o stare tocmai bună”, a transmis unul dintre salvatori.

Supravieţuitorii au fost descoperiţi în zona bucătăriei hotelului de lux şi au povestit că au reuşit să facă un foc pentru a se încălzi. Între timp a fost făcut public şi apelul telefonic pe care soţul româncei l-a dat la 112. În înregistrare, bărbatul, cere cu disperare ajutorul autorităţilor.

Giampiero Parete, soţul româncei: Este foarte grav, aici, la Rigopiano, s-a prăbuşit tot hotelul!

Operator 112: S-a prăbuşit hotelul la Rigopiano? Dar care hotel e acolo?

Giampiero Parete, soţul româncei: Acela, cel mai cunoscut. Eu sunt bucătar, am reuşit să scap, dar acolo am copii mici, am soţia. Hotelul a dispărut, nu mai este! Numai cu elicopterul se poate urca.

Avalanşa s-a produs în regiunea Abruzzo, unde miercuri au fost patru cutremure, toate cu magnitudinea mai mare de cinci. Mişcările telurice s-au produs la mică adâncime, iar undele de şoc au dislocat zăpada depusă pe creste, după zile întregi de ninsori abundente.


 

Opt oameni au fost găsiţi astăzi - este vorba despre trei bărbaţi, trei femei şi doi copii. Potrivit Il Messagero, ei au fost găsiţi în zona bucătăriei hotelului unde românca ar fi aprins un foc. Fumul degajat a atras atenţia echipelor de salvare care au început să sape în zona respectivă.

O româncă și cei doi copii ai săi fuseseră dați dispăruți de mai bine de 24 de ore, după avalanșa care a distrus un hotel din regiunea Abruzzo.

În imagini se observă cum un copil este de asemenea salvat din zăpadă. Nu a fost însă confirmată informația conform căreia băiatul ar fi unul dintre cei doi copii ai româncei.

Soțul femeii a povestit pentru presa italiană că a părăsit hotelul singur cu puțin timp înainte de producerea avalanșei. Acesta a fost lucrul care l-a și salvat, de altfel. El a mers să ia ceva de la mașină, automobilul fiind parcat la o distanță destul de mare de complexul hotelier. În timp ce era plecat s-a produs avalanșa care a îngropat hotelul de patru etaje în zăpadă.

Soția și cei doi copii ai săi rămăseseră în camera de hotel. Bărbatul spune că a încercat să îi contacteze, dar fără succes și că nu știa ce s-a întâmplat cu ei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri