România a luat aurul la Geneva, dar invenția a trecut neobservată de autorități

Data publicării:
14042013 inventie

Roboscan 2M Aeria este sistemul la care specialiştii români au lucrat mai bine de patru ani. Aparatul nu doar că detectează orice defecte ale aeronavelor, dar vede şi posibilele produse transportate ilegal. Senzorii depistează orice obiect mai mare de jumătate de milimetru.

Instrumentul este instalat pe un camion dotat cu un braţ mobil, iar scanarea automată durează câteva minute. Invenţia românească, prezentată ca un prototip funcţional, a stârnit un val uriaş de interes în rândul membrilor juriului de la Geneva, dar şi în rândul vizitatorilor şi al celorlalţi expozanţi străini.

„Rămân uimiţi de complexitatea invenţiei, dar încă şi mai uimiţi de faptul că invenţia vine cumva dintr-o ţară fără tradiţie în domeniu, România. Am avut suficiente contacte şi dialoguri pe teme comerciale din Argentina, Brazilia, Statele Unite, Franţa, Elveţia, Germania”, a declarat Mircea Tudor, coordonatorul echipei de cercetare, la Digi24.

Dacă peste hotare cercetătorii români par nişte eroi, pentru autorităţile din România, distincţia de aur primită la Geneva a trecut neobservată până acum.

„Deschidem un subiect foarte dureros. Eu nu-mi permit să dau sfaturi nici Guvernului, nici Administraţiei Prezidenţiale. Noi suntem entitate românească şi ne mândrim cu asta. La zece metri înălţime deasupra tuturor drapelelor ţărilor participante flutură tricolorul”, a mai spus coordonatorul echipei de cercetare.

Firma românească a câştigat pentru a doua oară consecutiv marele premiu la Salonul de Invenţii de la Geneva. Anul acesta, la expoziţie au participat 725 de inventatori din 45 de ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri