România, criticată în raportul Amnesty International

Data publicării:
gratii

Documentul aminteşte că subiectul închisorilor secrete CIA a revenit în prim-plan după ce Ioan Talpeş, fostul consilier pe securitate al lui Ion Iliescu, a recunoscut că România a permis agenţiei americane să opereze două centre secrete de detenţie pe teritoriul său.

Închisorile CIA din România, în raportul Amnesty

O delegaţie a Parlamentului European a cerut Guvernului să facă o investigaţie eficientă în acest caz, după ce nu i s-a permis accesul într-una dintre clădirile despre care se crede că a găzduit o astfel de închisoare.

Pe de altă parte, organizaţia umanitară susţine că romii se confruntă cu discriminare sistemică, sărăcie extremă, evacuări forţate din locuinţe şi rasism din partea autorităţilor.

Discriminarea romilor, o problemă pentru România

Sentimentele antirome continuă să fie exprimate frecvent în spaţiul public şi politic. Raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă şi drepturile omului a atras atenţia că există „o stare oficială de negare” cu privire la discriminarea romilor.

Amnesty International aduce aminte şi despre faptul că România a fost criticată de Comitetul ONU împotriva torturii din cauza condiţiilor din spitalele de psihiatrie şi relele tratamente la care sunt supuşi bolnavii.

România este criticată şi în cazul imigranţilor. Amnesty International spune că Bucureştiul s-a opus cotelor obligatorii şi că oamenii care aplică pentru azil se confruntă cu mari obstacole.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri