România este al şaselea producător de biciclete din Europa

Data publicării:
89657224

La modă în Vestul Europei, mersul pe bicicletă a devenit în ultimii ani o obişnuiţă şi în România. De acest trend a profitat Andrei Botescu şi a înregistrat o marcă veche de biciclete la OSIM. Destinată odinioară copiilor, bicicleta a căpătat acum un aspect urban.

„Jantele le luăm din Italia, spiţele din Germania, cauciucuri din Cehia, apoi mergem să facem roţile pe o linie din Ungaria, asamblarea o facem la noi, mai ales partea de reglaj”, explică Andrei Botescu, reprezentantul unui producător de biciclete.

Vinde anual 2.500 de biciclete asamblate manual şi ar vrea chiar să deschidă o linie de producţie. La nivel industrial însă, în ultimii trei ani, producţia de biciclete s-a dublat după ce investitorii străini şi-au deschis afaceri în România.

Al şaselea producător de biciclete din Uniunea Europeană, înaintea Franţei, România a produs anul trecut peste 820.000 de unităţi. Înseamnă doar 30.000 de biciclete în minus faţă de Olanda, o ţară unde mersul pe bicicletă este un stil de viaţă. Avem însă aceeaşi cotă de piaţă - 7% din producţia totală.

„Avem preţuri mai mici, forţă de muncă mai ieftină, am reuşit să dovedim că putem să lucrăm la standarde”, a mai spus Andrei Botescu.

Deşi producem mult, vânzările sunt încă destul de mici în România. 

„Principala problemă este infrastructura. Nu este dezvoltată suficient”, este de părere Cătălin Diaconu, vânzător.

În România se vând anual doar 370.000 de biciclete, cu un preţ mediu de 125 de euro. Cea mai scumpă bicicletă este vândută în Olanda - 844 euro.

În Olanda se vinde anual un milion de biciclete. Dacă luăm în calcul producţia de componente şi accesorii, suntem pe locul al treilea în Europa.

Producţia de biciclete

Italia: 2,72 milioane

Germania: 2,1 milioane

Polonia: 991.000

Bulgaria: 950.000

Olanda: 850.000

România: 820.000

sursa: Aso­ciaţia Industriei Europene a Bici­cletelor  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri