România ocupă locul 56 din 80 de ţări, în topul statelor în care e bine să trăieşti

Data publicării:
0501 20romania 20ghinion-42090

Ilinca Poroşnicu, care a adus pe lume o fetiţă în urmă cu trei zile, este convinsă că poţi fi fericit şi în România. „Şi la noi există posibilităţi de dezvoltare profesională. Din partea mea, putea să se nască şi în Africa şi eram la fel de fericită. Chiar nu conta”, spune tânăra mămică. Aceasta crede că dacă fiica ei va munci suficient de mult, va avea aceleaşi şanse ca tinerii din ţările mai civilizate.

De o cu totul altă părere, este Cătălina Lungu, o elevă care crede că România nu e ţara în care să se realizeze. Spune că e un ghinion că s-a născut aici şi vrea să plece cât mai curând. Dacă mă năşteam în altă ţară, de exemplu în Anglia, cred că aş fi avut mai multe posibilităţi, inclusiv studiile”, este opinia tinerei.

Într-un clasament al ţărilor în care este bine să trăieşti, România se află pe locul 56 din 80 de state analizate, după Serbia, dar înaintea Lituaniei, Iranului şi Tunisiei.

SUA ocupă doar locul 16

Specialiştii revistei The Economist, care au realizat clasamentul, au luat în calcul factori ca rata criminalităţii, încrederea în instituţii, nivelul corupţiei, nivelul de trai, starea de sănătate sau speranţa de viaţă.

Pe primele locuri se află Elveţia, Australia şi Norvegia.

Potrivit specialiştilor, ca să ai o viaţă fericită trebuie să te naşti într-o ţară mică. Acestea domină clasamentul. De asemenea, jumătate dintre ţările din top 10 sunt din Europa, însă doar una singură, Olanda, e membră a Uniunii Europene. Iar SUA ocupă doar locul 16.

Locul României în lume:

55. Serbia 5,86

56. România 5,85

57. Lituania 5,82

58. Iran 5,78

59. Tunisia 5,77

Unde e cel mai bine să te naşti:

1. Elveţia 8,22

2. Australia 8,12

3. Norvegia 8,09

4. Suedia 8,02

5. Danemarca 8,01

Sursa: Economist Intelligence Unit

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri