România, pe harta teroriştilor Statului Islamic

Data publicării:
isis gettyimages 4.07

Aceştia pretind că au analizat evoluţia atacurilor din ultimele luni, dar sunt contrazişi ferm de foştii şefi ai securităţii din ţara noastră. România este ţară de tranzit pentru suspecţii de terorism din întreaga lume, spun ei, dar în niciun caz ţintă.

O hartă a terorii este desenată de specialiştii Institutului pentru Studierea Războiului din Statele Unite. Pe de o parte ţările controlate de gruparea Statul Islamic. Irak, Siria şi Afganistan sunt doar câteva dintre ele. Pe de altă parte zonele vulnerabile din Europa. Aici România figurează ca ţară vulnerabilă în faţa unor eventuale atacuri teroriste, alături de Franţa, Marea Britanie Italia şi Bulgaria.

România este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadişti către teatrele de operaţiuni. Dar nu este exclus să fie şi ruta de întoarcere pentru ei”, a declarat un ofiţer SRI. Ofiţerii serviciilor de informaţii din România sunt în gardă. Activitatea lor a crescut în ultimii an. În urmă cu două luni SRI expulza din ţara noastră şapte suspecţi de terorism. Printre ei şi un tânăr care era gata să devină martir. Majoritatea acţiunilor suspecţilor de terorism din România sunt cele de racolare şi îndoctrinare.

Îndoctrinarea tinerilor, motive religioase sunt folosite şi nu numai”, a declarat Costin Georgescu, fost şef al SRI. Serviciile secrete europene au avertizat că peste 4.000 de europeni s-au alăturat mişcării ISIS. O piatră de încercare pentru ofiţerii de informaţii în ceea ce priveşte monitorizarea lor.

Tunisia, Paris, Kuweit sunt doar trei dintre cele mai recente motive de îngrijorare în ceea ce priveşte atacurile ISIS. Teroriştii au atacat aici printr-una dintre cele mai dificile metode de depistat pentru serviciile secrete din întreaga lume, atacuri de tip lup singuratic. Jihadiştii se antrenează în Orientul Mijlociu, apoi se întorc singuri în ţările europene şi plănuiesc atentatele. În 2012 teroriştii au lovit inclusiv lângă România, la Burgas, Bulgaria. Un atentat îndreptat atunci împotriva unor turişti israelieni. Şapte oameni au murit. Atacul a fost revendicat de o grupare teroristă afiliată Al Qaeda iar atacatorul ar fi intrat în Bulgaria prin vama Ruse, din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri