România, pe locul 42 în lume în ceea ce privește libertatea presei

Data publicării:
reporteri 20fara 20frontiere 2030 20ian-46722

România se numără printre țările din primul sfert al clasamentului întocmit de organizația „Reporteri fără frontiere”, respectiv pe locul 42 din 172.

„Indexul libertății presei publicat de Reporteri fără frontiere nu ia direct în considerare tipul sistemului politic, dar e clar că democrațiile asigură o mai bună protecție pentru liberatatea de a produce și de a pune în circulație știri corecte și informații decât țările în care drepturile omului sunt încălcate”, se arată în descrierea raportului.

Astfel, primele trei locuri sunt ocupate de Finlanda, Olanda și Norvegia, în timp ce ultimele locuri, de Turkmenista, Coreea de Nord și Eritrea. Statele Unite ale Americii ocupă locul 32.

Raportul vine în contextul în care o parte a presei din România a fost criticată, pe lângă alte capitole, în raportul pe justiție din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Comisia ar dori, de asemenea, să atragă atenția asupra rolului mijloacelor de informare în masă. Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum și anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activității de supraveghere desfășurată de Consiliul Național al Audiovizualului. Situația sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii eficiente”, se arată în raportul MCV.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri