Sari la conținut

România vrea flotă NATO în permanență în Marea Neagră

Nave de luptă din Germania, Italia, Turcia sau Statele Unite ar putea face parte din noua grupare navală pe care România şi-o doreşte prezentă în Marea Neagră.

„Sunt foarte rapizi. Pot produce efecte puternice de pe mare, pe uscat”, a explicat generalul Hans Van Griensven, comandant Grupare Navală.

Proiectul este pus pe hârtie de Ministerul Apărării, după ce ruşii au întărit, la rândul lor, flota militară din Crimeea. Noua grupare maritimă ar aparţine NATO şi ar putea fi similară celor 4 deja existente, dar care nu staţionează permanent în apele teritoriale ale alianţei.

În Marea Neagră, ea ar putea îndeplini misiuni de antrenament şi de supraveghere în apele internaţionale.

„11 ţări diferite, capabilităţi a 11 nave de luptă diferite colaborează pentru a menţine apele teritoriale sigure”, a declarat comandantul Bergen Henegowen.

Propunerea unei grupări navale este analizată de reprezentanți ai Guvernului. Printre ei, premierul Dacian Ciolos și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

Anul trecut, România a cerut şi prezenţa permanentă a trupelor americane pe teritoriul ţării. Aprobarea ar fi fost însă o provocare la adresa Rusiei, aşa că proiectul a fost amânat. În schimb, soldaţi ai ţărilor membre NATO au fost prezenţi non-stop în ţara noastră prin intermediul exerciţiilor militare. Anul acesta numărul lor creşte semnificativ.

„În anul 2016 vor fi mai multe exerciții decât anul trecut, dacă mă refer numai la cele majore, nu la orice formă de instruire convențională. Vorbim de peste 400 de exerciții dintre care peste 100 de exerciții multinaționale”, a precizat ministrul Apărării Naționale.

În total, peste 5.000 de militari români și străini, vor efectua exerciții comune în România. Printre cele mai importante, cele care asigură o prezență continuă a trupelor străine în țara noastră, sunt Dacian Thunder sau Black Sea Rotation Force. Cel din urmă exercițiu se desfășoară prin rotație pe teritoriul întregii țări. 

Citiți și:

INTERVIU. Vladimir Tismăneanu: Anexarea Crimeei a fost plănuită cu mult timp înainte

Un an de la anexarea peninsulei Crimeea. Vladimir Putin: Vom ajuta Ucraina să restabilească relaţii normale cu Rusia

 

Pe aceeași temă