Românii, denigrați într-un reportaj difuzat în Marea Britanie. Reacția ambasadorului Ion Jinga

Data publicării:
Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie Ion Jinga-Mediafax Foto-Razvan Chirita

Ambasada României la Londra a reacţionat. „Sunt îngrijorat că acest program poate reflecta într-un mod lipsit de obiectivitate realitatea socială a românilor din Marea Britanie. Prezentarea doar a unor aspecte negative, care sunt izolate şi deloc reprezentative pentu comunitatea românească, este nedreaptă şi foarte discriminatorie”, a apreciat ambasadorul român la Londra, într-o scrisoare trimisă producătorului emisiunii de la Channel 4. 

Channel 4 prezintă, în trei episoade, cazurile a trei români din Marea Britanie ce-şi spun singuri povestea. Nu sunt poveşti de succes, iar impresia generală e că toţi românii care au ajuns în Regat s-ar afla în astfel de situaţii dificile.

Paradoxal, ghid pentru echipa care a filmat reportajele a fost chiar un român stabilit în Londra. Tânărul spune că a fost minţit şi că el le-a prezentat cazuri de români bine integraţi în societate, dar că postul TV a scos în evidenţă doar lucruri negative.

„Ştiam că filmează un documentar despre românii din Marea Britanie, dar ştiam că vom fi prezentaţi într-o manieră pozitivă. Şi m-a şocat pentru că era prezentată o imagine prin care eram discreditaţi complet ca şi naţie, chiar sarcastic. Le-am prezentat magazine româneşti, le-am vorbit despre oameni de afaceri români care dau de muncă şi la români, şi la englezi, şi la alte naţii. Şi de asta mă surprinde pentru că au fost prezentate doar nişte cadre cu români care o duc foarte prost”, a declarat, pentru Digi24, Mihai Ilieş, român stabilit în Londra.

„Şi ei au cartierele lor foarte murdare, şi ei au englezi care nu muncesc, care stau pe beneficii sociale, care au, tot aşa, campinguri de rulote unde este o mizerie de nedescris”, a mai spus românul.

Mulţi români din Marea Britanie au trimis scrisori la Channel 4, au semnat petiţii pe Internet şi au avertizat că vor organiza proteste dacă şi următoarele două episoade ale documentarului vor fi la fel de denigratoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri