Românii din Valea Timocului vin la studii în România. Reprezentanţii celor 300 de studenţi au făcut planuri de viitor la Craiova

Data publicării:
timoc-1

Studenţii din Valea Timocului care învaţă în România s-au întâlnit la Craiova. Ei caută soluţii la problemele comunităţii lor.


Isidor Kostic a venit în ţara noastră din Cladovo, oraş sârbesc aflat la câţiva kilometri de Drobeta Turnu Severin. A studiat Teologia la Craiova şi speră că, într-o bună zi, vor exista şi în Cladovo biserici unde slujbele să se ţină în limba română: „Visul meu este de a deveni preot pentru fraţii români din Valea Timocului şi din întreaga Serbie”, spune el.

Cei mai mulţi dintre studenţii din Valea Timocului au venit în România să înveţe însă Medicina, pentru a-şi putea ajuta la nevoie semenii. „Studenţii timoceni au o perspectivă, nu pot să o numesc strălucitoare, dar oricum în Serbia de Răsărit sunt foarte multe locuri libere pentru medici”, spune Boje Iancovici, consilier al Mişcării Democrate a Românilor din Valea Timocului.

La mine, la ţară, toţi sunt de etnie română - şi bunici, şi străbunici. Vreau şi eu să studiez limba română. Când am auzit că am şansa asta, m-am hotărât, am depus actele”, spune şi Milos Zurzevic, acum student la Timişoara.

Asociaţia Studenţilor din Valea Timocului a fost înfiinţată în urmă cu trei ani, dar membrii ei au reuşit să aibă primul congres abia la sfârşitul acestei săptămâni.

Cei care sunt studenţi aici trebuie să se întoarcă acolo. Aici să îi pregătim profesional, ca să poată merge acolo să continue această poveste de românism şi promovarea valorilor româneşti”, spune şi Aleksandar Najdanovic.

Şansa le surâde celor aproape 300 de studenţi din Valea Timocului, pentru că diplomele din România sunt reucnoscute şi în ţările europene, consideră vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni, Alexander Savic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri