Românii încep să renunțe la antibiotice

Data publicării:
antibiotice

Românii încep să se apropie de europeni în ceea ce priveşte consumul de antibiotice. 38% dintre respodenţii de aici au spus că au luat un astfel de tratament în ultimul an, faţă de 34%, cât este media europeană. Îngrijorătoare este însă, spun medicii, rata celor care încă iau antibiotice pentru răceli simple: 22%, de două ori mai mult faţă de media Uniunii Europene.

Folosirea antibioticelor în Europa

România: 38%
Media UE: 34%

Antibioticele, în tratarea răcelii

România: 22%
Media UE: 11%

Sursă: ec.europa.eu

La finalul anului trecut, România era fruntaşă la consumul de antibiotice în regiune. Acum e tot pe primul loc, dar într-un alt clasament - cel care măsoară ritmul cu care scade utilizarea acestor medicamente.

16% dintre români încă iau antibiotice după ureche, fără să aibă o recomandare din partea medicului.

Au rămas vârstnicii care consideră că ampicilina se ia şi la durerile de cap, ei înţeleg mai greu pentru că aşa au fost învăţaţi şi e cam târziu să le schimbăm perspectivele acum, dar noile generaţii înţeleg altfel lucrurile acum, nu numai că trebuie să vină cu reţetă, ci că trebuie să îşi facă ei nişte investigaţii”, spune Miruna Stan, farmacist.

25.000 de pacienţi din Europa mor anual din cauza infecţiilor produse de bacterii rezistente, iar tratamentele pentru astfel de pacienţi costă peste un miliard şi jumătate de euro anual. România lucrează la o politică privind antibioticele, care se va axa pe folosirea lor în spitale. În cadrul controalelor infecţiilor nosocomiale, va fi verificată şi rezistenţa bacteriilor.

Vor exista nu numai ghiduri în spitalele din România, ci şi un responsabil, un specialist în boli infecţioase care va lucra în orice spital, indiferent de profil, încât administrarea antibioticelor să se facă după nişte protocoale la nivel local, care trebuie să se inspire din protocoalele la nivel naţional”, spune Alexadru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie.

Potrivit aceluiaşi studiu, cei mai mulţi dintre români - aproape jumătate - au aflat de la televizor, din programele de ştiri, că folosirea antibioticelor în exces este periculoasă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri