Românii renunță să își mai asigure locuințele

Data publicării:
08122012 20asigurari-37519

Firmele de asigurări mai aveau active la finalul lunii septembrie doar 3,3 milioane de contracte facultative de asigurare a locuinţelor, cu o treime mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când existau 4,9 milioane de locuinţe asigurate, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

„Suntem într-o perioadă în care avem scăderi peste tot. Atunci când sistemele, în mod global, sunt în scădere, nu poate decât rarisim să crească o mică componentă a lor", a explicat Ionel Dima, broker de asigurări.

Nici măcar introducerea obligatorie a asigurării locuinţelor, în vara anului 2010, nu şi-a atins scopul. Acum doi ani s-au încheiat aproape 370.000 de poliţe de asigurare. În august 2011 erau 819.000, dar de atunci au început să scadă. La finalul lunii octobrie mai erau în vigoare doar 177.000. Explicaţia este simplă, spun specialiştii.

„Nu s-au aplicat măsurile de rigoare, respectiv amendă pentru cei care nu şi-au încheiat această poliţă, iar cei care au încheiat poliţa văzând acest lucru nu şi-au mai reînnoit poliţele", a subliniat Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR.

În plus, desele schimbări ale legii i-au făcut pe români să renunţe la asigurare. La Oradea, spre exemplu, sub 5 % din totalul locuinţelor sunt asigurate.

La nivel naţional, la sfârșitul lunii septembrie, aproape 60 % dintre locuinţe nu erau asigurate.

Potrivit brokerilor, companiile de asigurări ar putea ieftini poliţele de asigurare în perioada următoare, pentru că reducerea numărului asiguraţilor pune presiune pe asiguratori într-o piaţă tot mai competitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri