Romgaz nu va mai furniza gaze ELCEN, din 16 noiembrie, dacă societatea nu va prezenta un program de stingere a datoriilor

Data publicării:
termocentrala - captura digi24 1

Conform sursei citate, conducerea Romgaz a aprobat și „exceptarea, pentru această perioadă nou contractată, de la politica de garantare a furnizării gazelor naturale stabilită anterior de Consiliul de Administrație, respectiv constituirea de scrisori de garanție bancară sau plata avansului”.

Cantitățile de gaze naturale ce vor fi contractate pentru perioada menționată vor fi nominalizate în baza plăților efectuate anterior nominalizărilor pentru luna în curs.

Consiliul de Administrație al Romgaz a notificat ELCEN că o posibilă continuare a relațiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015 se va putea realiza numai în condițiile în care Electrocentrale București va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Romgaz. Neprezentarea programului menționat va conduce la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015.

„Decizia are la bază discuții avansate la cele mai înalte foruri de decizie în ceea ce privește identificarea și întrevederea de soluții favorabile pentru asigurarea plății contravalorii gazelor naturale furnizate către Electrocentrale București, dar în situația în care acestea nu pot fi dovedite în mod real se va proceda la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015”, se menționează în raport.

Romgaz a informat, pe 28 septembrie, printr-un comunicat de presă, că ar putea fi nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către Electrocentrale București, începând cu data de 16 octombrie 2015, dacă societatea comercială nu va prezenta, până la 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Societatea Națională de Gaze Naturale.

Ulterior, directorul general al ELCEN, Marcel-Octavian Nicolaescu, a anunțat că datoriile în valoare de 362 milioane lei pe care Electrocentrale București (ELCEN) le are la Romgaz vor fi eșalonate pe o perioadă de doi ani.

Potrivit acestuia, ELCEN avea, la finele lunii septembrie, datorii de 548 de milioane de lei către patru furnizori de gaze.

„Suntem datori la cei patru furnizori de gaze. Avem aproximativ 362 milioane lei la Romgaz, 108 milioane lei la Distrigaz, 55 milioane lei la Transgaz și 22 milioane lei la OMV. Avem și foarte multe rate la credite de consum contractate de ELCEN pentru a susține faptul că Primăria Capitalei nu subvenționa la nivelul componentei de 50% pe care trebuia să o asigure prin buget”, spune Marcel-Octavian Nicolaescu.

Electrocentrale București este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%). Din punct de vedere al producției de energie electrică, ELCEN asigură 4,8% din cota de piață la nivel național, potrivit raportului OPCOM din decembrie 2013. Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este principalul acționar al companiei, cu 97,51% din capital, restul acțiunilor fiind deținute de SNGZ Romgaz (2,49%).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri