Romii de la periferia Madridului, subiectul unui alt reportaj în Spania

Data publicării:
romi spania

„La 12 kilometri de Madrid există un drum care te duce direct spre lumea a treia.”

Aşa începe reportajul realizat într-una dintre cele mai sărace zone de la marginea capitalei Spaniei. Aici locuiesc peste 70 de familii de romi din România, care de ani buni trăiesc în condiţii de neimaginat. Nu pare să le pese însă.

„- Eşti bine văzut în comunitate dacă ai mulţi copii?

- Da! Eu am opt!

- De ce?

- Pentru că îmi place și pentru că așa vrea Dumnezeu!

- În religia voastră se poate folosi prezervativul sau pastilele pentru a preveni sarcina?

- Nu, nu.”

Aproape 200 de copii mai mici de 14 ani, care trăiesc fără acces la apă curentă, fără toaletă şi care dorm înghesuiţi câte patru-cinci într-un pat, sunt prezentaţi în reportaj.

„- Ronaldo, nu ai vrea să trăiești în alt loc? Într-un apartament?

- Într-un apartament? Da, dar cu familia mea cu tot!

- Cu duș? Cu robinet?

- Da. Şi aici putem face duș.

- Unde, într-o cadă?

- Da !

- Și nu ai vrea să ai o toaletă unde să îți faci nevoile? Aici, înăuntru?

- Aici înăuntru, nu! Afară!”

Materialul realizat de televiziunea spaniolă vine la mai puţin de un an după ce Digi24 a prezentat un amplu reportaj despre viaţa romilor de la marginea Madridului.

Într-o astfel de lume trăiesc oameni, oameni care-şi doresc şi ei să trăiască mai bine, să aibă ce mânca de pe-o zi pe alta şi, mai ales, să spere că cei mici, prin puţină educaţie, vor ajunge mari cândva să schimbe acest stil de viaţă pe unul considerat de alţii normal.

De atunci, însă, şi până acum nimic nu pare să se fi schimbat în viaţa comunităţii de romi de la marginea Madridului. Unii dintre ei se ocupă cu cerșitul pe stradă, alții fură orice conține vreo urmă de metal. Pentru ultimii, odată prinși, vine şi pedeapsa demolării cocioabei în care trăiesc. Primaria Madridului promite de ani de zile că îi mută în diverse apartamente, dar până acum nicio campanie nu a avut succes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri