Roșia Montană, 20 de zile de proteste. Manifestanții cer guvernanților să nu accepte exploatarea cu cianuri

Data publicării:
protest rosia montana mediafax

1 septembrie. Sute de bucureşteni, majoritatea tineri, blochează Piaţa Universităţii. Trecuseră șase zile de când Guvernul aprobase proiectul de lege prin care voia să dea undă verde exploatării aurului cu cianuri din Muncţii Apuseni. Proiectul avea să plece spre Parlament.

La orele serii, manifestanţii rup rândurile şi blochează traficul. Când jandarmii încearcă să-i alunge, protestatari pornesc spre Guvern.

Un scenariu similar avea să se repete, seară de seară, timp de aproape 20 de zile. Chiar dacă au fost zeci, sute sau mii, protestatarii au reuşit aproape de fiecare dată să blocheze marile bulevarde din jurul Pieţei Universităţii. Puţine au fost cazurile în care jandarmii au încercat să-i scoată de pe carosabil.

Protestul care a adunat cei mai mulţi demonstranţi a avut loc duminica trecută. Aproximativ 15.000 de oameni au mărşăluit pe străzile Capitalei.

În unele zile, protestul a căpătat şi forme inedite. În timp ce unii demonstranţi au ales să se exprime cu ajutorul paşilor de tango, alţii au ales muzica.

Numărul protestatarilor din piaţă a depins însă de câţiva factori. Ploaia, dar şi meciurile de fotbal ale echipei naţionale au făcut ca demonstranţii să-şi facă apariţia în număr destul de mic la fântâna de la Universitate.

De altfel, în ultima săptămână numărul celor care protestează la Universitate s-a redus semnificativ, după ce mai mulţi oficiali au anunţat public că nu susţin proiectul minier de la Roşia Montană.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri