Rovana Plumb: Am impus RMGC o garanţie financiară de mediu dublă, de 146 de milioane de dolari

Data publicării:
rovana plumb 5303906-Mediafax Foto-Razvan Lupica 1

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale sunt audiaţi astăzi în comisia specială pentru Roşia Montană.

„Prin noul proiect, statul a impus o garanţie de mediu dublă, de la 76 de milioane dolari la 146 de mililoane de dolari. Garanţia va acoperi închiderea şi reabilitarea ecologică a minei la standarde de mediu”, a spus Rovana Plumb, citată de Mediafax.

Ea a precizat că statul a impus şi garanţii suplimentare pentru situaţiile de accident, de 25 milioane de dolari.

„Garanţia financiară de mediu acoperă închiderea minei, reabilitarea ecologică, monitorizarea post-închidere. Suma este fixă şi se depune într-un cont la dispoziţia statului român pe toată perioada exploatării. Operaţiunea de închidere şi ecologizare se face treptat, nu se procedează la exploatarea pe tot perimetrul deodată, ci se începe pe o zonă, se închide, se reabilitează, apoi se deschide altă carieră”, a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb a spus că garanţiile financiare se vor constitui înainte de începerea exploatării şi vor fi valabile pe toată perioada exploatării.

Potrivit ministrului Mediului, ministerul pe care îl gestionează a acţionat ca reprezentant al statului român şi s-a asigurat că, indiferent de operatorul care va acţiona în România, mediul va fi respectat.

Rovana Plumb a precizat că ministerul a respins proiectul vechi, a impus noi garanţii de mediu cerute de legislaţia europeană şi de România şi nu a acordat nici o derogare de la legislaţia în vigoare.

„Ministerul a cerut garanţii financiare de mediu, a impus condiţii şi standarde de mediu astfel încât să nu existe prejudicii nici la nivelul cetăţenilor, nici la nivelul mediului. Am preluat cele mai bune practici din statele membre UE, ne-am consultat cu Finlanda şi Suedia. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reuşit să impună garanţii financiare de mediu şi toate standardele de mediu la nivel european, internaţional, poziţia noastră fiind de apărător al statului, al legilor în vigoare, în interesul cetăţenilor”, a spus Rovana Plumb.

Calendarul dezbaterilor

Acest for a început de ieri dezbaterile. Miercuri, membrii comisiei vor merge la Roşia Montană, după care vor discuta şi cu protestatarii din Piaţa Universităţii.

Senatorii și deputații din comisie au discutat, ieri, cu reprezentanții ministerelor Culturii și Justiției, care au avizat favorabil proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană.

„Săptămâna viitoare vom invita Ministerul Marilor Proiecte, SC Minvest SA, ministerul Economiei, RMCG, Institutul Geologic al României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Bugetului, Ministerul Pădurilor şi Apelor, SRI şi SIE”, a spus, luni, preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov.

El a adăugat că, de asemenea, la dezbateri va fi invitat şi ministerul Dezvoltării Regionale.

Dintre cei 21 de membri ai comisiei pentru Roşia Montană, opt aparţin PSD. Acelaşi partid a desemnat şi preşedintele comisiei: senatorul Darius Vâlcov, fost primar PDL al oraşului Slatina până în martie 2012.

Comisia pentru Roşia Montană are termen până pe 20 octombrie pentru finalizarea raportului.

A 22-a zi de proteste faţă de proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Roşia Montană, de duminică, a adunat peste 15.000 de manifestanţi în Capitală, într-un marş care a blocat succesiv, duminică, mai multe bulevarde.

Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Timişoara, Alba Iulia şi Iaşi, dar şi în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri