Ruine pe post de locuinţe sociale: „Nici şobolanii nu pot sta aici”

Data publicării:
15022013 20case 20sobolani-49753

La Timișoara trăiesc 3200 de persoane considerate caz social, care așteaptă ani în șir repartizarea unei locuințe. 100 de oameni deja locuiesc în imobilele statului, iar pentru ceilalți 3100 mai sunt libere doar două.

Tinerii care au fost repartizaţi în ultimele locuinţe disponibile, au refuzat însă să se mute acolo. Imobilele nu au acoperiş, iar pereţii se dărâmă peste ei. Cei mai mulţi suferă de dizabilități și au nevoie de condiții speciale.

Primăria recunoaste ca imobilele pentru cazurile sociale sunt în stare proastă, dar susține că noii chiriași ar trebui să se ocupe de reparații.

În medie, o persoană considerată caz social trebuie să aştepte doi ani pentru a primi o locuinţă din partea statului - fără acoperiş şi cu ziduri care se pot vedea la muzeul satului.

Persoana care ar trebui să se mute într-o astfel de locuinţă ar trebui să suporte atât ploaia, cât şi gerul.

Firesc, mulţi refuză să locuiască în asemenea condiţii. Iar dacă se apucă de reparaţii, cum sugerează Primăria, au nevoie de mult timp.

Locuințe sociale fără ușă de acces

„Îmi trebuie o viaţă întreagă să renovez. Nici nu ştiu dacă îmi ajunge o viaţă”, a afirmat Elisabeta Moldovan.

Pentru Elisabeta mai există o alternativă. Lângă locuința fără acoperiș e un alt apartament social, care e repartizat doar celor care au crescut la orfelinat. Nici acela nu e perfect. Nu există uşă de acces şi se poate intra doar pe geam.

Organizaţiile care apără drepturile persoanelor sărmane încearcă să strângă fonduri pentru a închiria locuinţe pentru cei nevoiaşi. Spun că nu le pot lasă să trăiască în asemenea condiţii.

Reprezentanţii primăriei din Timișoara admit că este o situaţie nepermisă şi caută fonduri pentru a rezolva problema.

Ce nu putem repara şi ce a ajuns într-un stadiu atât de penibil pentru a discuta de spaţiu locativ trebuie dărâmat”, a declarat Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei.

Rămâne întrebarea ce va ridica primăria în locul caselor dărăpănate. Dar edilii încă nu pot da un răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri