Rusia: Scutul de la Deveselu este o greşeală

Data publicării:
deveselu baza - contul de fb

Scutul antirachetă din Europa care mai cuprinde pe langa elementele din România și echipamente mobile, dar şi fixe în Turcia şi Polonia este menit să respingă un eventual atac lansat din Orientul Mijlociu împotriva Statelor Unite sau a celorlalte state membre NATO.

La baza de la Deveselu există un radar performant, interceptori de rachete şi echipamente de comunicaţii. Dacă vreodată ar fi într-adevăr lansată o rachetă în directia teritoriilor aliate ar fi imediat depistata de radarele mobile aflate pe nave americane sau de cel amplasat în Turcia. Apoi se activează baza de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor, adica o altă rachetă capabilă să o distrugă în zbor pe cea inamică şi să elimine pericolul.

La origini, proiectul scutului antirachetă aparţine americanilor, iar România a acceptat să găzduiască elemente în 2010. Lucrările au început în 2013, iar din decembrie 2015 baza a devenit operaţionala. Ea va fi oficial integrată în sistemul NATO de apărare antirachetă la summitul Alianţei din iulie.

NATO a precizat în repetate rânduri că baza militară de la Deveselu are doar rol de apărare şi nu a fost gândită şi nici nu va fi folosită împotriva Rusiei. Chiar în ajunul ceremoniei, Rusia face din nou uz de discursul agresiv. „Amplasarea scutului în România este o greşeală”, transmite Ministerul de Externe de la Moscova. Şi continuă: „Scutul afectează direct securitatea naţională a Rusiei”. Încă de când România a acceptat să găzduiască elemente acestui sistem, Rusia s-a considerat o ţintă şi a declarat că va contracara orice ameninţare. Aflat la Bucureşti, Frank Rose, asistent al Secretarului de Stat al SUA, a explicat de ce scutul antirachetă nu reprezintă niciun pericol pentru ruşi.

„Am avea foarte, foarte multe provocări în a face faţă sistemelor ruseşti. Ruşii construiesc rachete de un nivel avansat de mult timp şi ştiu cum să o facă bine. Sisteme noastre de apărare atirachetă nu au capacitatea tehnică pentru a face faţă unei asemenea ameninţări. Aş vrea să mai punctez că au un număr foarte mare de rachete. Chiar dacă ai vrea să-ţi construieşti sistemul de apărare antirachetă astfel încât să fie orientat împotriva Rusiei, lucru de care Statele Unite şi NATO nu dispun, o să ai parte de mari provocări atunci când vine vorba de nivelul de complexitate al sistemelor şi de numărul de sisteme pe care ruşii îl au”, a spus oficialul american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri