Rusia, ţinta prioritară a milionarului Gabriel Comănescu

Data publicării:
gabriel comanescu youtube 1

Sursa: youtube.com

Născut în Dâmbovita şi stabilit în Constanţa, Gabriel Valentin Comănescu (49 de ani) este absolvent al Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” şi un milionar căruia îi place să susţină că a fost primul care a înfiinţat o firmă în România, după Revoluţie. O firmă despre care nu mai spune prea multe dar care, scrie presa, i-a permis să strângă suficienţi bani ca să poată cumpăra, în 1999, de la AVAS, compania de foraj Foserco, din al cărei acţionariat făcea parte Federaţia Sindicatelor Industriei Petroliere, condusă de Liviu Luca.

Doi ani mai târziu, Gabriel Comănescu a cumpărat fabrica de echipamente petroliere 1 Mai Ploieşti, ai cărei muncitori erau reprezentanţi în relaţia cu patronatul de acelaşi sindicalist - Liviu Luca. Uzina a fost redenumită Upetrom. În 2004, an în care susţine că s-a despărţit, în afaceri, de Liviu Luca, Gabriel Comănescu a înfiinţat la Constanţa Grup Servicii Petroliere, compania care avea să cumpere în 2005, de la stat, platformele petroliere româneşti. Tranzacţia, în valoare de 100 de milioane de dolari, a fost posibilă prin intermediul unui credit. În anul următor apare Upetrom Group care include societăţi cu activităţi în construcţii şi foraj marin, servicii de intervenţii la sondă, servicii submarine, construcţii hidrotehnice, transport naval şi turism.

Platformele de foraj marin au extins activitatea GSP, care a ajuns să caute petrol în Marea Nordului, Mexic şi Rusia.

În 2009, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, afacerile lui Gabriel Comănescu au devenit subiect de dezbatere televizată. Traian Băsescu l-a întrebat pe contracandidatul său dacă ştie care este cel mai mare contract semnat în ultima lună între România şi Federaţia Rusă. Tot el a dat răspunsul. Pe 19 noiembrie 2009, GPS a primit un contract de 269 de milioane de dolari pentru instalarea a 159,5 kilometri de conductă subacvatică de gaze. Era o secţiune din magistrala ce alimenta oraşul Soci, de pe malul Mării Negre, iar lucrările făceau parte din proiectul de infrastructură pentru Olimpiada de iarnă din 2014.

În octombrie 2013, Gabriel Comănescu anunţa că obiectivul prioritar al firmei este extinderea activităţii din Rusia. "În nordul Rusiei, acolo nu e nimeni. Este o zonă ţintă puternică pentru noi”, declara el.

În aceeaşi lună, alături de Liviu Luca şi de Sorin Ovidiu Vîntu, Gabriel Comănescu a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA.

Acuzaţiile erau de spălare de bani şi delapidare iar prejudiciul era estimat la 12 milioane de euro. Ulterior, patronul GPS a fost scos din dosarul care a fost trimis în judecată în ianuarie 2014.

În decembrie 2014, Gabriel Comănescu era din nou anchetat, de procurorii din Constanţa, pentru o presupusă evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de dolari. Ancheta a plecat de la ANAF care a verificat contractele prin care GSP a vândut trei platforme de foraj maritim. Conform dosarului, firma a încasat aproape 100 de milioane de dolari, dar nu şi-ar fi plătit taxele către stat. În vara lui 2015, dosarul s-a închis cu soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

GSP deţine 10% din aria petroliferă concesionată până acum în Marea Neagră. A ajuns la această performanţă anul trecut, când a cumpărat concesiunile firmei irlandeze Petroceltic, după ce aceasta a decis să se retragă din România. Tranzacţia s-a făcut prin intermediul unui vehicul investiţional înregistrat în Olanda, în 2013.

În acest moment, GSP are reprezentanţe la Arnhall, în Marea Britanie, Rotterdam, Olanda, şi Moscova, Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri