Salarii în scădere pentru bugetarii de lux

Data publicării:
lux

Toate acestea vor fi reunite sub umbrela Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţie care va avea un regulament foarte clar asupra salariilor. Cel mult 10.000 de euro pe lună, a spus-o chiar premierul Victor Ponta. 

Cel mai câştigat va fi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, deputatul Dan Radu Ruşanu. Salariul său va creşte de zece ori. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, în anul 2011 el a avut un venit lunar de 5200 de lei. Pe atunci, Ruşanu era senator în vechea legislatură. Suma reprezenta salariul de parlamentar, cumulat cu onorariul de membru al Camerei Auditorilor Financiari. Surse din piaţă avansează informaţia că preşedintele ASF va câştiga ceva mai mult decât ceilalţi membri ai consiliului. Adică 12.000 de euro, faţă de 10.000. Astfel, Dan Radu Ruşanu ar ajunge la un venit lunar de 52.000 de lei.

Situaţie similară şi în cazul lui Doru-Claudian Frunzulică, membru în consiliul CSA şi deputat. În declaraţia sa de avere pe 2011 figurează doar salariul de parlamentar, în sumă de 4.300 lei pe lună. După înfiinţarea ASF, veniturile demnitarului ar ajunge la 43.000 lei pe lună.

Dezavantajaţi de noul sistem de salarizare vor fi în schimb şefii celor trei instituţii care controlează pieţele de capital şi de asigurări. Astfel, Daniel Tudor, preşedintele CSA, va trece de la un salariu de 188.000 lei pe lună la 43.000 de lei.

Marian Sârbu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, va pierde 19.000 de lei din salariu. Şi, în final, Mircea Ursache, fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, va fi nevoit să se descurce cu 7.000 de lei mai puţin la salariu.

E mai greu de anticipat cum vor evolua salariile pentru restul membrilor din consiliul ASF. Asta deoarece în declaraţiile lor de avere sunt şterse sau acoperite sumele pe care aceştia le-au câştigat. Astfel au făcut, de exemplu, vicepreşedintele CSSPP, Ion Giurescu, dar şi comisarii de la CNVM Dorina Mihăilescu, Albu Gheorghe şi Kralik Lorand-Istvan. Şi vicepreşedinţii CNVM Marcu Gheorghe şi Alexe Gavrilă au omis să-şi treacă în declaraţiile de avere câştigurile salariale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri