Salarii mai mari pentru bugetarii de la Guvern și Cotroceni

Data publicării:
PALATUL VICTORIA

Parlamentarul care a propus majorarea salariilor pentru angajaţii din Guvern şi din Administraţia Prezidenţială este social-democratul Ioan Deneş. Acesta a făcut un amendament la o ordonanţă care stabilea măsuri de reorganizare a administraţiei publice centrale.

Senatorul Ioan Deneş are o explicație: „Pentru ca să faci performanţă în orice domeniu, inclusiv în zona bugetară, trebuie să ai oameni calificaţi. Oamenii calificaţi nu vin dacă nu au şi remuneraţia pe măsura muncii şi specializării pe care o au. După această mărire de salariu, ei ajung undeva la 2.500 - 3.000 de lei. Aveau oricum sub 2.000 de lei.”

De aceste majorări beneficiază în jur de 500 de angajați. Printre ei, sunt însă și funcționarii cu salarii mari. De exemplu, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, un director de cabinet are 4.100 de lei, în timp ce un consilier 3.200 de lei, iar un referent 1.600 de lei, conform veniturilor nete declarate la începutul anului trecut.

Mai mulţi bani în portofel vor avea şi cei care lucrează în Guvern. În urmă cu doi ani, un director primea între 4.000 și peste 6.000 de lei, în timp ce un consilier superior 2.900 de lei, iar un referent superior - 1.200 de lei.

Măsura a fost criticată de reprezentanţii sindicatelor funcţionarilor publici.

„Devenim neserioşi în faţa oamenilor, din punctul meu de vedere este un haos generalizat. S-ar putea să mărească din nou salariile demnitarilor pentru că le depăşesc pe ale lor. Adică demnitarii şi-au mărit salariile, acum au mărit salariile şi unor funcţionari din subordinea demnitarilor. S-ar putea ca salariile să fie mai mari ca ale demnitarilor şi să trebuiască să mărească din nou salariile demnitarilor”, a declarat Vasile Marica, preşedinte SEDLEX.

Anul acesta a fost anul măririlor de salarii sau pensii, fie prin Ordonanţe de Urgenţă, fie prin proiecte de lege. De aceste majorări au beneficiat până acum diplomaţii, militarii, demnitarii, printre care preşedintele şi premierul, personalul navigant, dar și angajații din Parlament.

Premierul promite însă că din toamnă toţi bugetarii ar putea beneficia de măriri de salarii. Aleșii vor să profite de statutul de bugetar și se gândesc să facă un amendament la legea salarizarii unitare pentru a-şi creşte şi ei veniturile.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri