Salariile angajaților la companiile de stat pot crește la anul cu maximum 3%

Data publicării:
27122012 20sedinta 20guvern-40746

Actualizare 13.45.Executivul a decis ca societățile de stat să fie obligate și în acest an să verse la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte sau dividende, echivalentul a 85% din profit. a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea, după ședința de guvern.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizațiile membrilor Consiliilor de Administrație din companiile de stat și regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăți.În același timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menținută și în anii următori, respectiv 2010 și 2011, relatează Mediafax.

La sfârșitul anului trecut, Executivul a decis să prelungească și pentru acest an perioada de plafonare a indemnizațiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remunerației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă și remunerația angajaților aflați în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

În vară, premierul Ponta a anunțat că salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece există cazuri în care remunerația acestor angajați este mai mare decât cea a directorilor generali.

El a asigurat că salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat atunci de Guvern în primă lectură, premierul cerând miniștrilor să își prezinte punctul de vedere până săptămâna viitoare. Documentul nu a mai fost aprobat ulterior.

Creșterea taxelor locale, facultativă. Codul fiscal se modifică

Pe de altă parte, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că în 4 ianuarie Codul fiscal se va modifica pentru a prevedea în mod specific că majorarea taxelor locale rămâne la latitudinea autorităților locale.

Până în acest moment, din trei în trei ani, Guvernul avea obligația să indexeze ținând cont de rata inflației nivelul taxelor și impozitelor locale. Noutatea o reprezintă faptul că începând cu 2013 Guvernul a stabilit ca nivelul impozitelor și taxelor locale să fie indexat ramânând totuși la nivelulfiecărei autorități locale decizia de oportunitate, dacă maresc sau nu sau le actualizează așa cum a stabilit Guvernul”, a explicat Liviu Dragnea.

_______________________

Actualizare ora 10.35 Premierul Victor Ponta le-a cerut astăzi miniștrilor să lucreze la buget, astfel încât, până la 7 ianuarie, să aibă finalizate negocierile și să fie pregătiți de discuțiile cu FMI și cu membrii comisiilor din Parlament.Premierul a estimat că bugetul ar putea intra în discuție, la Parlament, începând din 14 ianuarie.

Actualizare 10.35Șeful Executivului le-a cerut membrilor cabinetului său ca la ședința de guvern din 3 ianuarie 2013 să fie pregătiți pentru buget, pentru discuțiile cu FMI și pentru alte decizii necesare la începutul anului. De asemenea, până în 9 ianuarie trebuie finalizate hotărârile de guvern referitoare la reorganizarea ministerelor.

Premierul a subliniat că este importantă stabilitatea și liniștea.

Guvernul va organiza la 3 februarie alegeri pentru ocuparea posturilor vacantate la Consiliul Judeţean Teleorman şi în nouă localităţi, premierul Victor Ponta afirmând că speră ca aceste alegeri să fie singurele ce urmează să fie organizate anul viitor. Premierul a subliniat că își dorește liniște și stabilitate.

ilitatea și a anunțat că alegerile parțiale pentru locurile rămase vacante vor avea loc, cu trei excepții, în data de 3 februarie. „Sper că de anul viitor gata cu alegerile. Avem alegeri în 2014. Un an de pauză e binevenit”, a spus Victor Ponta, reliefând că are nevoie de liniștea necesară pentru a se ocupa de administrație. „Avem șansa extraordinară a unui an de zile, cel puțin, de liniște”, a punctat premierul.

Victor Ponta i-a cerut ministrului Educației să-i anunțe din timp pe oameni la ce să se aștepte în ceea ce privește examenul de bacalaureat, clasa pregătitoare etc. El a subliniat că oa enii s-au săturat de schimbări și instabilitate în învățământ și ar vrea să fie informați de la începutul anului în privința a ceea ce trebuie să facă.

Pe de altă parte, prim-ministrul s-a arătat nemulțumit de faptul că fondurile europene așteptate nu au intrat în conturi, cu excepția Mediului, și i-a cerut ministrului de resort, Eugen Teodorovici, să meargă la Bruxelles după 1 ianuarie pentru a discuta cu autoritățile competente. Cu toate aceastea, premierul a spus că guvernul închide anul aproape de ceea ce s-a angajat, subliniind că până la 31 decembrie ANAF „mai strânge bani”.

________________________________

La Palatul Victoria este programată azi şedinţa săptămânală a Guvernului. Printre temele întâlnirii se numără reorganizarea ministerelor Cabinetului Ponta II, dar şi pregătirea unor noi alegeri în anumite judeţe.

Conform ordonanței de urgență date în prima ședință a Cabinetului Ponta II, miniștrii au termen-limită până la 6 ianuarie să vină cu planul de reorganizare a ministerelor pe care le conduc. Unii deja au schițat, deja, organigrama. Premierul declara că angajații considerați ineficienți sau inutili vor fi dați afară.

Pe de altă parte, odată cu învestirea noului Guvern și Parlament, sunt județe în care trebuie organizate alte alegeri. De pildă, în Teleorman, este nevoie de alegeri parţiale pentru președinția Consiliului Județean, după ce Liviu Dragnea a devenit deputat și, ulterior, ministru. La fel ca el, mai mulţi aleşi desemnaţi la alegerile locale din 10 iunie au candidat şi la alegerile parlamentare din 9 decembrie şi, ieşiţi victorioşi, au decis să lase politica locală pentru cea de la Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri