Sănătate plătită din tranzacții imobiliare. Mai mulți români au de plătit zeci de mii de euro la CNAS

Data publicării:
impozite taxe

Un bărbat care şi-a vândut în 2009 casa din apropiere de Bucureşti spune că a plătit toate impozitele de care avea ştiinţă. De curând, a primit de la Casa de Asigurări de Sănătate o somaţie prin care este obligat să plătească 20.000 de euro - contribuţie la sănătate pentru tranzacţie şi penalităţile adunate timp de cinci ani. Bărbatul spune că la acea vreme nu avea serviciu, iar autorităţile nu l-au informat de existenţa restanţei.

„După cinci ani a venit această decizie de impunere, care la ora actuală este enorm de mare, a ajuns la 10-12% din valoarea tranzacţiei, au pus CAS inclusiv pe taxele pe care le-am plătit la ora aceea, care se impuneau”, spune bărbatul.

Specialiştii în fiscalitate spun că, dacă o persoană care nu are venituri din salariu, activităţi independente sau chirii vinde o casă, atunci trebuie să plătească o contribuţie la sănătate. Articolul de lege nu este însă foarte explicit, aşa că mulţi oameni care şi-au vândut locuinţele în acea perioadă şi care nu erau asiguraţi au ajuns să fie datori fără voie.

„Organul fiscal ar fi trebuit ca, în momentul în care a sesizat că o persoană are o obligaţie fiscală pe care nu şi-a onorat-o, să-l atenţioneze, nu să lase să treacă cinci ani”, spune Ruxandra Jianu, specialistă în fiscalitate.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu explică însă şi cum s-a ajuns la această situaţie. Într-un comunicat pentru Digi24, funcţionarii Fiscului fac trimitere la articolul 296 din Codul Fiscal fără să precizeze clar şi care sunt acele persoane care ar trebui să plătească asigurări de sănătate.

„Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează pentru veniturile la care se face referire, numai în măsura în care acestea sunt obţinute ca urmare a desfăşurării unei activităţi din cele prevăzute la articolul 296 din Codul Fiscal”, se arată în comunicatul ANAF.

A fost o scăpare care acum, în marea foame de a strânge bani la bugetul statutului pentru a acoperi o puternică lipsă de fonduri din reducerea CAS-ului, a fost descoperită şi acum este exploatată la maxim”, spune Ruxandra Jianu.

Cei care trebuie să plătească zeci de mii de euro la Casa de Asigurări pot să conteste deciziile şi să ajungă chiar la tribunal. În primele cinci luni, Fiscul a trimis 620.000 de somaţii către contribuabilii care au diferite restanţe la bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri