Scăderea TVA la alimente. Adrian Vasilescu: Nu există o poliție a prețurilor, piața aranjează lucrurile

Data publicării:
adrian vasilescu mediafax

Aici avem de-a face cu două entități. Una este prețul, a doua este taxa. Taxa pe consum – TVA-ul este o taxă pe consum. De la 1 iulie 2010, taxa asta a devenit foarte mare în România. A crescut cu cinci puncte procentuale până la 24%. Acum se face o mișcare importantă – TVA-ul pentru alimente vine de la 24% la 9%, scădere foarte importantă. Scade taxa. Restul, teoretic, rămâne la locul lui. Așa cum a explicat guvernatorul Băncii Naționale cum a calculat prognoza de inflație pentru a doua perioadă a anului 2015 și întregul an 2016 – a plecat de la ideea că ceva-ceva vor ciupi comercianții. Unii ciupesc mai mult, alții ciupesc mai puțin.

Cert este că până la urmă piața aranjează lucrurile. Nu există o poliție a pieței, totuși există mâna invizibilă, toți care vând au această presiune, ei vor să vândă mai mult, dar piața le zice: înapoi că nu sunt condiții.

Orice comerciant zice – o scădere de la 24% la 9% este foarte mare, aici rămâne o marjă de manevră”, a spus Adrian Vasilescu la Digi24. 

Citiți și:

TVA de 9% la alimente. Cum s-a văzut schimbarea preţurilor în magazine

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri