Scandal preşedinte-premier din cauza energiei. Victor Ponta: Facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială

Data publicării:
energie electrica stalpi tensiune mediafax

Traian Băsescu a refuzat să semneze o lege în acest sens, pe motiv că ar încălca legislaţia europeană.

„Cel mai mare pericol al României în 2014: explozia preţurilor la energia electrică. Preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care se reducea cota de certificate verzi şi preţurile rămâneau constante. O să prezint la şedinţa de guvern care e implicaţia, dacă facem cum zice Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială. Vreau să îmi anunţ solidaritatea totală cu angajaţii de la Alro, Sidex, celelalte companii care sunt afectate, dar şi pentru consumatorul casnic”, a declarat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că a dezinformat opinia publică, „în direct, făţiş, voit şi într-un mod iresponsabil”, în problema certificatelor verzi şi arată că Legea a fost votată de Parlament, dar a fost blocată de preşedinte.

Potrivit Executivului, efectul acestei blocări este creşterea facturilor la energie electrică.

Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România a transmis, miercuri, un comunicat, în care arată că certificatele verzi au fost reduse prin Hotărârea de Guvern 994/2013 care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014 şi că, pe cale de consecinţă, de aproximativ trei luni, proiectele solare, eoliene si hidro intrate în sistem dupa 1 ianuarie 2014 beneficiază deja de un număr redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solară, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliană şi 2,3 certificate verzi pentru energia hidro până în 10 MW).

În comunicat se mai arată că Legea de aprobare a fost trimisă de preşedinte la Curtea Constituţională, deoarece nu s-a procedat în conformitate cu tratatele Uniunii Europene, fapt ce ar expune România la proceduri de infringement, şi că legea contestată nu are nicio legătură cu reducerea numărului de certificate verzi.

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri