Scandalul cărnii de cal. Momentele cheie ale întregii afaceri

Data publicării:
carne 20cal-49622

- jumătatea lunii ianuarie 2013: Autorităţile irlandeze descoperă că hamburgerii vânduţi în Marea Britanie şi în Irlanda conţin carne de cal. Zeci de milioane de produse sunt scoase de pe rafturi.

- 7 februarie: Agenţia britanică pentru siguranţa alimentară (FSA) anunţă că lasagna, produsă de gigantul produselor congelate Findus, ce trebuia să fie de vită conţine în unele cazuri până la 100 la sută carne de cal.

- 8 februarie: Implicarea subcontractantului francez, Comigel, care a produs produsele congelate pentru Findus, dar şi a mai multor distribuitori. Comigel anunţă retragerea tuturor produselor sale şi acuză unul dintre furnizori, societatea franceză Spanghero, care afirmă că a importat din România carnea.

- În Suedia, gigantul agroalimentar Findus retrage lasagna congelată, urmat de alte grupuri alimentare suedeze.

- 9 februarie: Societatea Spanghero care a declarat că a cumpărat carnea de vită de "origine Europa" şi pur şi simplu a revândut-o, anunţă că va da în judecată producătorul român.

- Findus se declară "înşelat" şi anunţă o plângere prin filiera sa din Franţa. Grupul declară că frauda s-ar putea întinde până în august 2012.

- Paris prezintă primele rezultate ale anchetei combaterii fraudelor, dezvăluind un circuit comercial al cărnii în cauză care trece prin Cipru şi Olanda.

- În România este deschisă o anchetă.

- 10 februarie: Comigel apreciază că a fost "păcălită" şi anunţă că "solicită compensaţii".

- 11 februarie: În Franţa sunt inspectate companiile de către agenţia de combatere a raudelor.

- Bucureştiul dezminte orice nereguli.

- O anchetă este deschisă în Olanda

- 12 februarie: Testele efectuate asupra mărcii de produse congelate franceze Picard arată prezenţa cărnii de cal în lasagna.

- Lanţurile de supermarketuri franceze, olandeze şi elveţiene retrag produse ca măsură de precauţie.

- Percheziţii într-un abator englez şi o fabrică din Ţara Galilor, suspectate că au furnizat carne de cal.

- Comisia Europeană, numind cazul ca fiind o "fraudă", apreciază "prematură" menţionarea obligatorie a originii cărnii pentru produsele preparate.

- 13 februarie. Reuniune de criză la Bruxelles. Uniunea Europeană anunţă o campanie de teste ADN în toate statele membre şi coordonarea anchetelor de către Europol.

- Carne de cal este găsită în lasagna congelată din Elveţia şi Germania.

- 14 februarie: Conform cotidianului Le Parisien, Spanghero a cumpărat la începutul lui ianuarie 42 de tone de carne de cal de la societatea cipriotă Draap.

- Presa europeană raportează că directorul Draap, Jan Fasen, a fost condamnat la începutul lui 2012 pentru că a vândut carne de cal ce provenea din America de Sud sub denumirea de carne de vită germană halal.

-Londra dezvăluie că trei carcase de cal provenind de la abatoare britanice şi conţinând urme de fenilbutazonă, un analgezic potenţial nociv pentru sănătatea umană, au fost trimise în Franţa şi se "poate să fi intrat în lanţul alimentar".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri