SCANDALUL CĂRNII DE PUI. Numele din spatele afacerii de milioane de euro

Data publicării:
ghaziri

În acest dosar, procurorii DNA cer arestarea in lipsă a milionarului Iustin Paraschiv, implicat în scandalul cărnii de pui contaminate. Prahoveanul, în vârstă de 31 de ani, este acuzat că ar fi înşelat statul în dosarul de evaziune fiscală de 50 de milioane de euro și nu fost găsit până acum, pentru a fi audiat. Este doar unul dintre marii afacerişti implicaţi în scandal.

Afacerile Agroli Group în 2012

                           cifră de afaceri profit

Avicola Crevedia 87,16 mil. euro 0,25 mil. euro

Avicola Tărtăşeşti 11,11 mil. euro 0,16 mil. euro

Agroli Group 49 mil. euro 0,08 mil. euro

Total: 147,2 mil. euro 0,49 mil. euro

Firma este deţinută de Ghaziri Rami

Afacerile Avicola Mihăileşti în 2012

cifră de afaceri 51,23 milioane de euro

pierdere 7,38 milioane de euro

Firma este deţinută de El Khoury Elias

Afacerile Avicola Călăraşi în 2012

cifră de afaceri 23,47 milioane euro

pierdere 2 milioane de euro

Firma este deţinută de Daher Orlando Emil

Afacerile Atifco International în 2012

cifră de afaceri 39,68 milioane de euro

profit 0,67 milioane de euro

Firma este deţinută de Atef El Said Abd El Aziz şi Ali A. Ali

Afacerile Carmistin în 2012

cifră de afaceri 53,9 milioane euro

profit 0,32 milioane euro

Firma este deţinută de Ovidiu Justin Paraschiv

Cine este Ovidiu Iustin Paraschiv

- unul dintre cei mai tineri milionari din România

- are o avere estimată la 70 de milioane de euro

- deţine afaceri în industria cărnii şi imobiliare

Rami Ghaziri. Cetăţean francez, născut în Liban. Declară în acte că locuieşte în Voluntari Ilfov şi este patronul celui mai mare producător de carne de pui din România, Agroli Group, cu afaceri anuale de aproape 150 de milioane de euro. Cele declarate, desigur. Procurorii spun că, printr-un circuit financiar paralel, prin care vindea fictiv sute de tone de carne de pui, a mai câştigat alte 20 de milioane de euro. Bani care ar fi trebuit să ajungă însă la statul român.

De departe, cel cunoscut drept „regele puiului de Crevedia”, are cea mai de succes afacere cu alimente din România. A ajuns acum în arest, pentru gaura dată în buget.

În libertate este cercetat administratorul uneia dintre firmele prin care erau rulaţi banii din carne de pui. Teoretic, a semnat şi şi-a asumat răspunderea pentru afacerile negre, iar prin mâna lui au trecut, în acte, zeci de milioane de lei. Declaraţia dată în faţa procurorilor nu mai are însă nevoie de niciun comentariu.

„Sunt absolvent a opt clase. Nu am avut niciodată un loc de muncă stabil şi nici nu am o meserie pe care să o practic (...) lucrez pe unde apuc, respectiv car saci cu moloz, dărâm pereţi, car mobilă, fac curăţenie, sap în grădină şi orice altceva care îmi aduce bani”, se arată în declarația administratorului de la SC Tendu Market, învinuit.

Bărbatul, ajuns fără să ştie administrator de firmă, era internat într-un spital din Prahova când, bănuiesc procurorii, i-au fost folosite datele personale pentru înfiinţarea unei firme fantomă. Ar fi primit, pentru semnătura sa, un rând de haine.

Iustin Paraschiv este patronul Grupului Carmistin şi apare în topul celor mai bogaţi români, cu o avere de 70 de milioane de euro. O parte din aceşti bani ar proveni din afaceri ilegale. Acum, DNA cere arestarea lui preventivă, în lipsă, după ce ar fi dat un tun de aproape 12 milioane de euro. Procurorii îl acuză că se ascunde de anchetă, însă cel mai tânăr milionar român a dat replica, printr-un comunicat în care neagă implicarea, dar şi fuga sa din ţară, în Bolivia.

Un sudor şi un parcangiu din Bucureşti, ambii cu mari probleme financiare, au fost de acord să îşi ofere identitatea pentru înfiinţarea unor firme fantomă implicate în circuit.

Eu mă ocupam cu parcarea maşinilor la ONRC când am fost abordat (...) Mi s-a propus ca, în schimbul unor sume de bani, să înfiinţez o firmă. Întrucât nu aveam mijloce de subzistenţă, fiindu-mi greu, întrucât sunt şi bolnav, am acceptat imediat. (...) Suma totală pe care am primit-o se ridică la 500 de lei”, mărturisește și administratorul SC Evenimente și Spectacole, învinuit.

Nu mai puţin de 50 de firme fantomă ar fi fost implicate în reţea. Întregul mecanism a fost pus la dispoziţia patronilor de ferme de un american şi un englez, ambii de origine arabă, care au refuzat orice fel de colaborare cu anchetatorii. Sunt acum în arest.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri