Scandalul cărnii de pui. Salmonela, depistată în Suceava, tulpină bacteriană într-un lot din Prahova

Data publicării:
pulpe de pui - captura

ACTUALIZARE 13.30 Analizele de laborator au fost făcute local, la solicitarea operatorului comercial, constatându-se prezența unei „salmonela netipizate”. Tipizarea, precizează autoritățile veterinare din Suceava, urmează să fie făcută la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București. „Serviciile veterinare vor dispune ridicarea sechestrului asupra lotului și dirijarea lui către neutralizare”, se arată într-un comunicat.

(Explicațiile prefectului de Suceava, Florin Sinescu, în direct la Digi24)

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a dispus să se verifice ce cantităţi de carne de pui de la Avicola Călăraşi au ajuns în judeţ, fiind vizate hypermarket-urile, spitalele şi cantinele liceelor.

La Carrefour au ajuns 108,5 kilograme care au fost sechestrate în totalitate, iar la cantina Colegiului din Gura Humorului au ajuns 120 de kilograme, din care a fost consumată o cantitate de 23,2 kilograme, restul fiind sechestrată.

Carne de pui suspectă, în Prahova

O cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi provenind de la Avicola Călăraşi a fost retrasă de la comercializare în Prahova, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că în urma analizelor în două dintre loturile de carne a fost depistată o „tulpină bacteriană”.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Prahova au retras de la comercializare 2.334 de kilograme de carne de pasăre congelată, respectiv trei loturi de carne descoperite la un operator economic din judeţ şi care proveneau de la Avicola Călăraşi.

În urma analizelor de laborator făcute de reprezentanţii DSVSA s-a stabilit că toate cele trei loturi „corespund din punct de vedere fizico-chimic”, însă din punct de vedere microbiologic la două dintre cele trei loturi a fost descoperită o tulpină bacteriană.

___________________________

Marfa a fost retrasă de la consum din mai multe supermarketuri din nouă judeţe, dar şi din Capitală, în urma unor suspiciuni de contaminare cu salmonela. ANSVSA anunţă rezultatele finale în cazul celor 36 de tone de carne de pui puse sub sechestru, săptămâna trecută, de inspectorii sanitar veterinari. Conferința de presă are loc la ora 17.00.

Ieri au fost făcute publice rezultatele analizelor de laborator pentru cele şase tone de carne de pui retrasă, săptămâna trecută, din magazinul Selgros Braşov, iar rezultatele au fost negative.

În cazul în care rezultatele anunțate astăzi vor fi pozitive, marfa va fi distrusă, iar furnizorul, Avicola Călărași, va fi amendat.

Dacă rezultatele vor fi negative, loturile de carne vor ajunge înapoi în magazine după ce vor fi tratate termic.

Nu ar fi pentru prima oară când se întâmplă așa ceva. În vară, când au existat suspiciuni în legătură cu un lot de carne de mici, analizele au infirmat prezența salmonelei, iar carnea s-a întors pe raft.  

Ancheta de evaziune fiscală în cazul Bădălău a scos la iveală ce poate fi mai rău în industria alimentară. Un combinat avicol de notorietate și fără îndoială de încredere precum Avicola Călărași ar fi livrat carne de pui stricată, ambalată cu excremente de rozătoare sau chiar cu șoareci vii.

Carnea ar fi fost livrată hipermarketurilor Selgros, dar acestea ar fi trimis-o înapoi. Avicola Călărași ar fi reambalat-o și ar fi trimis-o unor magazine mai mici. Aceasta reiese din dosarul de evaziune fiscală în care e urmarit penal un senator și în care au fost arestați un procuror și mai mulți inspectori ai Fiscului.

ANSVSA controlează laboratoare de carne şi va înăspri legea

ANSVSA a iniţiat, începând de miercuri, acţiuni de control în laboratoare particulare de acreditare a preparării cărnii pentru depistarea eventualelor nereguli şi va înăspri legislaţia, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, arătând că problemele punctuale nu trebuie totuşi generalizate.

„Cred că trebuie să modificăm legislaţia şi să întărim controalele la aceste laboratoare private", a spus Daniel Constantin, arătând, pe de altă parte, că Avicola Călărași are pierderi mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri