Scandalul de la Operă, mediat de vicepremier

Data publicării:
Opera Nat Dancu Inquam

ACTUALIZARE 14.15: Vasile Dîncu a dat asigurări că se vor găsi soluții pentru criza prin care trece acum Opera Națională. De asemenea, el a subliniat că adus situația Operei Naționale și în atenția președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Dacian Cioloș. 

La Operă a ajuns și balerina Alina Cojocaru. Ea a intrat cu greu în instituție, după ce i-a fost interzis accesul printr-o notă internă publicată în exclusivitate de digi24.ro. 

Balerina le-a amintit protestatarilor că pentru anumite spectacole Johan Kobborg a plătit din buzunarul lui. De asemenea, ea a explicat că balerinii străini au fost aduși pentru a ridica nivelul Operei.

Angajații au fost nemulțumiți de afirmațiile Alinei Cojocaru și i-au cerut vicepremierului să facă un audit pentru a vedea cum s-au cheltuit banii din bugetul Operei.

Vasile Dîncu a spus că îi va propune lui Dacian Cioloș ca Corpul de Control al premierului să realizeze un audit la Opera Națională.  


ACTUALIZARE 14.00: Mezzo-soprana Oana Andra, prim solistă a Operei Naționale București, i-a spus vicepremierului Vasile Dîncu că agajații ONB își doresc să revină la conducerea instituției Vlad Conta și Tiberiu Soare. 

Noi, majoritatea angajaților am fost terorizați, discriminați și marginalizați de către vechea conducere a lui Dincă Razvan Ioan, fapt atestat și de către CNCD și instanțe de judecată prin sentințe definitive. În aceste condiții vă dați seama că nimeni dintre persoanele care au avut legături strânse cu vechea echipă de conducere a lui Dincă Razvan Ioan nu poate și nu trebuie să mai capete nicio funcție de coordonare sau de conducere în cadrul ONB”, a spus Oana Andra. 



Tensiunile s-au amplificat în ultimele zile la Opera Națională. Balerina Alina Cojocaru, coregraful Johan Kobborg şi alte şapte persoane nu mai au voie să intre în clădire, potrivit unui document intern obţinut în exclusivitate de digi24.ro. Motivul invocat: tuturor le-ar fi încetat contractele de muncă.

Vasile Dîncu a fost întâmpinat cu aplauze de angajații-protestatari de la Opera Națională. El a ținut un discurs în care a subliniat că nu a venit cu idei preconcepute și că vrea să îi asculte pe angajați ca apoi, împreună, să ia o decizie. El s-a referit la situația de la Operă ca la o „criză” care trebuie rezolvată. 

Cred și ceea ce am văzut și la celalalte opere, din ce mi-au spus colegii, în primul rând trebuie să tratăm aceste tipuri de criză ca având legătură cu dezvoltarea carierei, posibilitatea de a avea o cariera previzibilă și o carieră care să le permită să se exprime. Sunt foarte multe probleme de management care, din păcate, sunt generatoare de criză și eu sper să ieșim din această criza de management, pentru că eu înțeleg că altfel, lucrurile erau așezate. Sigur, în afară de această situație care pentru dumneavoastră a devenit intorelabilă”, a spus Vasile Dîncu. 

Protestatarii au făcut o listă cu angajații care vor să ia cuvântul și să îi spună vicepremierului nemulțumirile lor. Anterior, au cerut o nouă conducere. 

Toți angajații Operei au fost invitați la discuția cu Vasile Dâncu, însă balerinii care îl susțin pe coregraful Johann Kobborg au cerut o întrevedere separată. 

Problema a pornit la începutul acestei luni, când un nou director general interimar, Tiberiu-Ionuț Soare, a preluat conducerea Operei Naționale. Una dintre primele sale acțiuni a fost de a-l demite din funcția de director artistic al baletului pe Johan Kobborg și de a-l plasaprintre artiștii companiei, „un rang scăzut în comparație cu corpul de balet în alte companii”.

Tiberiu Soare a explicat că societatea nu are din punct de vedere tehnic poziția de director artistic în structura sa administrativă. Dar această schimbare a fost văzută în anumite cercuri ca o încercare de a anula modificările efectuate în ultimii ani. De asemenea, acest scandal a pus sub semnul întrebării direcția acestei companii, care este sub conducerea statului, într-o perioadă de transformări politice din România și despre modul în care vroia să preia structura internațională. 

Înlăturarea lui Johan Kobborg a creat un scandal în lumea dansului, iar dansatorii amenință că vor părăsi Baletul Național. Există îngrijorări și asupra faptului că Opera ar continua să aibă drepturi legale de a efectua unele dansuri din repertoriul lui Kobborg. Acuzațiile au continuat și în mass-media din România.

Citiți și: 
EXCLUSIV: Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, accesul interzis în Opera București
EXCLUSIV. Alina Cojocaru: În lume, limba de conversaţie în balet este engleza, nu româna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri