Scandalul deşeurilor toxice din Băicoi, în instanţă

Data publicării:
baicoi

Localnicii sunt deja exasperaţi de depozitul de deşeuri industriale. Îi acuză pe angajaţii de acolo că nu respectă normele de tratare ale reziduurilor. Resturile trebuie udate ca să se nu se ridice în aer şi să ajungă în plămânii oamenilor. Cei din zonă au filmat însă nori mari de praf care ajung până la casele lor.

„Efectiv nu mai puteam să respirăm. Şi mie şi soţiei şi copiilor ni s-a făcut rău în casă de la miros şi de la iritaţie. Nu puteam deschide să aerisim, nu puteam ieşi afară”, spune Ciprian Stuparu, localnic din Băicoi.

Şi praful nu este singura problemă. „Acolo s-au adus deşeuri din multe alte activităţi. Deşeuri obţinute de la rafinării, deşeuri de la crescătoriile de pui. Pe lângă asta, au adus, spun ei nămoluri, de la staţia de epurare de la Glina”, mai spune Ciprian Stuparu.

Reprezentanţii firmei Vitalia, care administrează depozitul, au răspuns stupefiant.

„Nu-mi spuneţi că miroase gunoiul. Asta e mirosul lui, ce să facem? Mâncaţi numai deodorante ca să iasă bine”, a spus un reprezentant al firmei Vitalia.

Toate problemele au fost sesizate la Garda de Mediu Prahova, iar inspectorii au amendat firma Vitalia. Aducerea deşeurilor în rampă a fost sistată, dar mirosul a persistat pentru că nu au fost făcute operaţiile necesare. Primarul le ia apărarea localnicilor.

Este foarte simplu, omul vrea un minim de confort, că dacă voia să stea la bloc, în buricul oraşului, se duce la bloc. Dar vrea casă, aer curat, libertate, ori nu are acest confort nici cu geamul închis”, spune primarul din Băicoi.

Păţiţi, localnici nici nu vor să audă că în curtea depozitului de deşeuri industriale va exista şi o staţie pentru neutralizarea substanţelor toxice, aşa cum plănuieşte o altă firmă. Au strâns sute de semnături împotriva proiectului Ecowell Solutions.

Dorim să mergem la Ministrul Mediului să solicităm revizuirea documentaţiei şi respectarea legii de către agenţii economici. Suntem hotărâţi să luăm şi acţiuni legale, în instanţă”, a mai spus Ciprian Stuparu.

În depozitul ce ar urma să se construiască la marginea oraşului Băicoi vor fi neutralizate substanţe toxice, precum lichidul de foraj.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri