Sari la conținut

Scandalul dezinfectanților diluați. Cum a ajuns Dan Condrea în centrul atenției

În 28 aprilie 2016, jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluia în Gazeta Sporturilor afacerea dezinectanţilor diluaţi şi de 10 ori. Substanţele folosite în spitale erau produse de firma Hexi Pharma, al cărei patron era Dan Condrea.

Nu se poate să fie diluate”, a răspuns la vremea respectivă cel care conducea o firmă care avea zeci de contracte cu spitale din Bucureşti şi din ţară.

Au intrat pe fir autorităţile care au început să investigheze pe baza informaţiilor apărute în presă. Pe de-o parte, Ministerul Sănătăţii a început controalele în spitale, iar Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse. Se întâmpla la şase zile de la dezvăluiri.

Pe 10 mai, Dan Condrea era audiat de procurori la Parchetul General. Informaţii puţine, declaraţii rezervate.

- Ce v-au întrebat? Aţi făcut vreun denunţ?

- Nu avem voie să facem declaraţii.

Între timp, noi detalii despre afacerea dezinfectanţilor ieşeau la iveală în mass-media. Substanţele dezinfectante erau vândute la suprapreţ prin intermediul unui offshor din Cirpu deţinut de Dan Condrea.

Jurnaliştii de la Rise Project arătau că el cumpăra substanţele din Germania prin offshore-ul cipriot, apoi le revindea de 10 ori mai scump către firma Hexi Pharma.

Pe 7 mai, mai multe percheziţii au avut loc la sediul Hexi Pharma şi acasă la Dan Condrea.

- Veţi pune la dispoziţie poliţiştilor actele, documentele pe care le aveţi? Nu doriţi să declaraţi nimic?

- Acum nu.

Scandalul dezinfectanţilor ia amploare, iar Ministerul Sănătăţii decide să trimită probe din substanţele incriminate la un laborator ICECHIM pentru a vedea dacă ce e scris pe etichetă corespunde cu rezultatul analizelor.

Toate testele au dovedit faptul că dezinfectanţii erau diluaţi nu doar de 10 ori, dar chiar şi de 4000 de ori. Firma Hexi Pharma vindea apă.

Pe 11 mai, la doar o zi după ce Dan Condrea fusese audiat de procurori la Parchetul General, el a cerut Tribunalului Bucureşti intrarea companiei în insolvență şi pomeneşte în cererea adresată instanţei de două societăţi la care Hexi Pharma avea cele mai mari datorii. Este vorba despre firme de tip off-shore din Cipru, care ar fi fost controlate tot de Dan Condrea.

Insolvenţa Hexi Pharma a intrat repede în atenţia şefului ANAF, Dragoş Doroş, care a declarat în exclusivitate pentru Digi24 că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat, declanşând mai multe verificări.

Jurnalist: De ce şi-a cerut Hexi insolvenţa?

Dragoş Doroş: Pentru că este o umbrelă foarte bună.

Jurnalist: Spuneţi că este o modalitate de a scapa de nişte datorii sau de a-şi proteja afacerea?

Dragoş Doroş: Da, este o metodă foarte bună de a se proteja.

Jurnalist: Aveti un dosar deschis asupra acestei firme?

Dragoş Doroş: În momentul ăsta noi demarăm proceduri care...

Jurnalist: Deci v-ati autosesizat in acest caz?

Dragoş Doroş: Da, bineînteles.

Câteva zile mai târziu, Hexi Pharma renunţă la cererea de intrare în insolvenţă. Deşi pretindea că are datorii de peste 23 de milioane de lei, conducerea companiei a decis retragerea solicitării după ce procurorii au obţinut în instanţă blocarea demersului.

Mai mult, judecătorii nu doar că au interzis insolvenţa, dar au decis că Hexi Pharma nu are voie să producă şi să vândă biocide pe o perioadă de două luni.

Pe 22 mai, după-amiaza, Dan Condrea a fost implicat într-un accident mortal.

Moartea patronului Hexi Pharma. Ce se știe până acum

Patronul Hexi Pharma a murit într-un accident grav. Parchetul General preia ancheta

Paznici: Dan Condrea a plecat supărat de acasă

Moartea lui Dan Condrea. S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

VIDEO. Primele imagini filmate după accidentul lui Dan Condrea. „Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva”

Dan Condrea urma să fie pus sub urmărire penală în dosarul dezinfectanților

Accidentul lui Dan Condrea. Reprezentant al Poliției: „Luăm în calcul și varianta sinuciderii”

Sebastian Ghiță: Nu pot fi convins că Dan Condrea nu era filat. Liviu Avram: Sunt politicieni care speculează mai ceva ca ziariștii începători

Moartea lui Dan Condrea. Cezar Preda, membru în comisia SRI: Serviciul nu are drept de filaj în acest caz