Scumpirea benzinei. Ce spun invitații emisiunii „Imparțial” despre măsura pe care premierul nu o respinge

Data publicării:
benzina pompa-RESIZED-2

La începutul săptămânii, premierul a declarat că analizează introducerea unei noi accize pe carburanți, pentru a strânge sumele necesare pentru modernizarea infrastructurii.

Este o idee mai veche, de când domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumită taxă pe preţul benzinei şi motorinei, care să alimenteze numai şi numai resursele necesare pentru construirea de infrastructură rutieră, nu ca venituri la bugetul general. Trebuie să o analizăm şi să vedem. Nu o resping, în niciun caz, de la început”, a spus premierul.

Invitat la „Imparțial”, deputatul PDL Alexandru Nazare a respins din start o astfel de măsură. „E o aberație. Cred că e aberant să inventăm noi taxe atâta timp cât nu folosim banii pe care îi avem la dispoziție. Nu cred că există o evaluare clară a impactului pe care l-ar avea o astfel de taxă. Pentru că o scumpire a benzinei ar declanșa scumpiri în lanț”, a declarat la Digi24 deputatul PDL.

Ludovic Orban, deputat PNL și fost ministru al Transporturilor, a spus că „este complet inoportună orice fel de mărire a taxelor și impozitelor, cu atât mai mult a accizelor la combustibil”. „Aceste accize duc la creșterea prețului combustibilului. Atunci când crește prețul combustibilului, cresc costurile la toate companiile care utilizează combustibil și, implicit, cresc prețurile în întreaga economie”, a explicat liberalul.

Chiar dacă Relu Fenechiu, colegul său de partid, a venit cu propunerea, Orban nu crede că PNL ar putea să o sprijine şi neagă că ar vota în favoarea ei: E treaba domnului Fenechiu. Din punctul meu de vedere, (măsura) e inacceptabilă şi nu cred că PNL ar putea să sprijine aşa ceva.” Liberalul dă de asemenea asigurări că nu va vota o creştere a accizelor: Nu există nici un fel de risc privitor la creşterea accizelor la carburant, iar dacă se va ajunge şi Guvernul va înainta aşa ceva, niciodată nu voi vota aşa ceva.

„Ar fi un gest sinucigaș pentru Guvern să ia o asemenea decizie”, a spus, la rândul său, consultantul politic Valeriu Turcan. „Ar fi genul de măsură aparent neînsemnată care, în ansamblu, ar avea efecte foarte ample, ar duce, în mod cert, la creșterea prețurilor la tot ce înseamnă produse utilizate de populație”, a adăugat Valeriu Turcan.

Pe de altă parte, deputatul PSD Ionuț Vulpescu a atras atenția că nicio decizie nu a fost luată încă. „Benzina s-ar putea scumpi, ăsta e un condițional-optativ”, a precizat deputatul PSD.

În cazul în care va fi asumată politic, majorarea cu 10 eurocenţi pe litru a preţului carburanţilor va duce la creşterea cu aproximativ 20 de lei a unui plin de benzină de anul viitor.

În 2012, preţul unui litru de benzină fără taxe şi impozite a crescut, în medie, cu 3,8% în România, în timp ce în alte state europene, a scăzut cu circa 5%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri