SE EXTINDE CONFLICTUL? Ambasadorii israelian și palestinian au răspuns la „Jurnal extern”

Data publicării:
25112012 20no 20comment-35266
Ambasadorul Israelului: Să sperăm că armele neconvenționale din Siria nu vor ajunge la teroriști

Ambasadorul israelian la Bucureși, Dan Ben-Eliezer, a declarat în emisiunea „Jurnal extern” că se teme că armele neconvenționale din Siria ar putea ajunge în mâinile teroriștilor.

Întrebat despre posibilitatea ca în viitorul apropiat să se creeze un conflict regional în Orientul Mijlociu, ambasadorul Dan Ben-Eliezer a răspuns:„E greu de prezis, mai ales în regiunea noastră. Avem Iranul, care a amenințat nu doar Israelul, ci întreaga lume, prin îmbunătățirea capacităților nucleare și balistice. Hezbollah e un agent al Iranului, ca și Hamas. Ele ajută la supraviețuirea regimului Assad din Siria. Vorbim, deci, despre o axă a răului”.

Diplomatul israelian a reamintit că există o îngrijorare din partea UE că în Siria există arme neconvenționale. „Să sperăm că nu vor ajunge la teroriști”, a adăugat Excelența sa. „Suntem într-o regiune foarte fragilă. Surprizele apar mereu în această parte a lumii”, a mai spus ambasadorul israelian.

Ambasadorul palestinian: Dacă problema palestiniană se rezolvă, atunci se vor soluționa toate problemele din zonă

„În acest moment nu cred că poate izbucni un conflict regional”, este de părere ambasaodrul Palestinei la București. „Ce s-a întâmplat în Gaza ne indică faptul că SUA și UE vin pe o poziție puternică, pot forța o soluție pașnică în zonă, pentru că zona e pregătită pentru o astfel de soluție”, consideră diplomatul.

„Problema palestiniană este nucleul conflictului din zonă, dacă ea se soluționează, se vor soluționa toate problemele din zonă”, a declarat ambasadorul palestinian la București, Ahmad Bader Aquel în emisiunea „Jurnal extern”, realizată de Balazs Barabas.

Și sâmbătă Digi24 a făcut experimentul de a aduce la aceeași masă a discuțiilor un evreu și un palestinian, laemisiunea „Săptămâna sub lupă”. Cu această ocazie, jurnalistul Emil Hurezeanu opina că ceea ce s-a întâmplat de o săptămână între Israel și Hamas și mobilizarea diplomatică declanșată reprezintă odemonstrație în direcția Iranului.

Digi24 a fost prima televiziune din România care a trimis un reporter în zona de conflict la scurt timp de la izbucnirea ostilităților. Laurențiu Rădulescu și operatorul Claudiu Ristea au fost la granița dintre Israel și teritoriile palestiniene și au avut ocazia să vadă direct și să filmeze situația din teren.

Laurențiu Rădulescu: Hamas împiedică populația să se pună la adăpost

Invitat în emisiunea „Jurnal extern”, Laurențiu Rădulescu s-a declarat sceptic în ceea ce privește șansele de pace în regiune. El a spus că 70% dintre israelieni nu sunt de acord cu armistițiul recent încheiat, iar populația este exasperată de amenințarea rachetelor Hamas. Războiul Israelului nu este cu populația din Fâșia Gaza, cât cu Hamas. Iar populația din Fâșia Gaza este cumva prizoniera acestei mișcări islamiste, care dorește să lanseze rachete asupra Israelului tocmai dintr-o zonă intens populată. Chiar dacă Israelul împrăștie fluturași și-i avertizează pe palestinieni că vor fi bombardamente, populația nu are, practic, unde să se ducă, a explicat Laurențiu Rădulescu. De multe ori, Hamas lansează rachete din apropierea școlilor, a supermarketurilor și așa se explică victimile civile numeroase.

Urmăriți în materialele video atașate discuțiile care au avut loc în studioul „Jurnalului extern”. Emisiunea se difuzează în fiecare duminică, de la 19.30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri