Secretarul general al NATO se află în România. A. Rasmussen discută cu preşedintele Băsescu şi cu premierul Ponta

Data publicării:
rasmussen-basescu-5190264-Mediafax Foto-Stefan Micsik

Actualizare ora 11.12 Secretarul general al NATO a ajuns la Palatul Victoria. El a declarat că era foarte nerăbdător să se întoarcă în România și a mulțumit Bucureștiului pentru contribuția pe care și-a adus-o în cadrul Alianței, în special în Afganistan, Kosovo sau în exerciții comune.

Secretarul general al NATO a reamintit că România a avut și o contribuție politică semnificativă și a menționat în context numirea lui Sorin Ducaru ca asistent al său. „Pierdem un diplomat foarte bun”, a spus Anders Fogh Rasmussen. „Data viitoare, va sta de partea cealaltă a mesei”, a adăugat oficialul, referindu-se la faptul că, din octombrie, Sorin Ducaru nu va mai reprezenta România, ci Alianța.

__________________________

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se întâlneşte cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. Şeful Alianţei Nord-Atlantice are planificate întrevederi şi cu miniştrii români de Externe şi de Apărare. Rasmussen va primi şi titlul "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Bucureşti şi va participa la un dejun oficial găzduit de Palatul Cotroceni. 

Este a treia vizită pe care secretarul general al NATO o face la Bucureşti, la doar două zile după ce l-a numit pe Sorin Ducaru asistent pentru riscuri de securitate emergente. Ducaru a fost ambasador al României la ONU, ambasador în Statele Unite ale Americii şi Reprezentant permanent al României la NATO.

A treia vizită în România

Anders Fogh Rasmussen a fost prima dată în România în 2010, la invitaţia lui Traian Băsescu. În octombrie 2011, secretarul general al Alianţei a participat, tot la Bucureşti, la Adunarea Parlamentară a NATO.

Anders Fogh Rasmussen a preluat conducerea NATO în august 2009, în plină ofensivă a talibanilor şi a procesului de transfer al asigurării securităţii către noile structuri ale armate afgane. Mandatul lui la conducerea Alianţei a fost prelungit până în 2014.

În presa română au apărut în ultima vreme informaţii despre o posibilă nominalizare a preşedintelui Traian Băsescu drept succesor al lui Rasmussen la conducerea Alianţei Nord-Atlantice. Informaţiile nu au fost confirmate de niciun oficial de la Bucureşti, dar premierul Victor Ponta a declarat că, dacă se va ajunge la o nominalizare a lui Traian Băsescu, îl va susţine.

Citiţi şi: 

Anders Rasmussen: Abia aştept să colaborez cu Sorin Ducaru

România ar putea desemna viitorul secretar general al NATO

Cine este secretarul NATO

Anders Fogh Rasmussen, cel de-al 12-lea secretar al NATO, este un politician cu o vastă experienţă internaţională. Fost timp de şapte ani prim-ministru al Danemarcei, el este renumit pentru abilităţile sale de comunicare şi pentru stilul meticulos în care îşi planifică activităţile.

Născut în 1953, Anders Fogh Rasmussen a devenit deputat la 25 de ani, imediat după ce şi-a încheiat studiile universitare. A avut o ascensiune politică fulminantă. Politician de centru dreapta, a deţinut trei mandate consecutive la conducerea guvernului de la Copenhaga, din 2001 până în 2009.

Calităţile sale de mediator s-au văzut cel mai bine în 2002, atunci când Danemarca a deţinut preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Anders Fogh Rasmussen este cel care a condus negocierile complexe care au dus, în 2004, la extinderea UE cu zece state.

Rasmussen a preluat şefia NATO într-unul dintre cele mai dificile momente din istoria organizaţiei, când misiunea Forţei internaţionale din Afganistan era pusă sub semnul întrebării.

Prieten bun cu George W. Bush

Prieten personal al fostului preşedinte american George W. Bush, Rassmusen a fost unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Statelor Unite în războiul împotriva terorismului.

În 2005, atitudinea sa fermă în scandalul caricaturilor cu profetul Mahomed i-a atras criticile lumii musulmane. Rasmussen, pe atunci premier, a refuzat să îşi ceară scuze pentru acţiunile unui ziar şi a subliniat că libertatea de expresie este baza democraţiei daneze.

Anders Fogh Rasmussen a ştiut să se împrietenească cu presa şi a fost primul politician european care a recurs la Facebook pentru a atrage voturi. Căsătorit şi tată a trei copii, actualul şef al NATO este pasionat de jogging şi de ciclism. În 2008 Rasmussen a parcurs cu succes, în Alpi, una dintre cele mai dificile etape ale Tour de France, la o zi după competiţia oficială.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri