Sectorul bugetar, cu excepția Educației și a Sănătății, se reorganizează

Data publicării:
0503 20bugetari-52898

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost mandatat de şeful Executivului să prezinte un plan de eficientizare a sectorului public până la jumătatea anului.

Concedieri, spune şeful Guvernului, se vor face numai în sectoarele cu prea mulţi salariaţi. În cele cu deficit de personal, cum sunt Educaţia sau Sănătatea, se vor face angajări.

Întrebat despre criteriile după care se vor face disponibilizările din sistemul bugetar, ministrul Economiei nu a dat niciun răspuns concret. „Auditul va avea ân vedere stabilirea responsabilităților pe fiecare compartiment, apoi evaluarea personalului care există și care e nivelul său de pregătire, urmând ca apoi să facem o compatibilizare între responsabilități și personalul care există”, a declarat Vosganian.

Criteriul performanţei, susţin consultanţii financiari, este foarte greu de aplicat într-o instituţie a statului. Mai degrabă oficialii ar stabili problemele dintr-o instituţie şi ar rezilia contractele păguboase.

Conform ultimelor statistici, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de persoane. Angajaţii din sectorul privat sunt mai mulţi, 3,5 milioane de persoane, dar insuficienţi pentru cât de multe persoane susţin prin contribuţiile lor. Din impozitele lor sunt plătite şi salarii pentru bugetari, dar şi pensii pentru 5,3 milioane de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri