Şedinţa de bilanţ al MApN, cu uşile închise. Traian Băsescu a plecat fără a face declaraţii

Data publicării:
25022013 20mapn-51479

În schimb, premierul Victor Ponta şi ministrul Apărării au susţinut declaraţii de presă.

Este pentru prima dată în ultimii ani când şedinţa de bilanţ a MApN se desfăşoară cu uşile închise. De obicei, presa avea acces la întreaga reuniune.

Ministerul Apărării dispune în acest an, ca și anul trecut, de un buget departe de cerințele NATO, în condițiile în care soldații români luptă în acest moment în mai multe teatre de război.

Anul 2013 vine cu costuri destul de mari. Este vorba despre retragerea soldaților români care luptă şi în acest moment în Afganistan. O parte din aceste baze militare au fost închise, urmând ca cea mai mare parte a militarilor români să se întoarcă în țară începând cu luna iulie.

Pe de altă parte, sunt probleme majore în vistieria MapN, în bugetul acestui minister și în dotarea tehnică a Armatei Române. Într-o ședință CSAT din 2006 s-a vorbit despre un plan de înzestrare al Armatei, dar nici un punct al acelei ședințe nu a fost dus până la capăt.

Problema care se discută cel mai mult este cea aavioanelor multirol,care ar trebui, în mod normal, să înlocuiască bătrânul MIG 21 Lancer. România s-a angajat să achiziționeze avioane F-16 în uz, dar până la această oră nu a fost făcută nicio negociere clară pe marginea acestui subiect, iar în vistieria Ministerului Apărării Naționale nu există în acest moment nici suma alocată expres pentru cumpărarea de avioane noi.

Și forțele terestre, dar și forțele navale au probleme serioase în momentul în care vine vorba despre înzestrarea lor cu tehnică de luptă.

La ședința de bilanț de la MApN au fost prezenţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, vicepremierul Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, şi şeful SMG, Ştefan Dănilă.

Acesta din urmă a declarat, la începutul bilanţului, că în 2012, an de criză, restricţiile bugetare au afectat activitatea armatei prin agravarea stării tehnice a echipamentelor şi prin diminuarea nivelului de pregătire.

Traian Băsescu, un obișnuit al ședințelor de bilanț de la MApN

Preşedintele Băsescu participă în mod obișnuit la ședințele de bilanț ale Ministerului Apărării. Excepţie a făcut anul trecut, când la bilanţul MApN şeful statului nu a fost prezent, participând, în schimb, premierul de la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, şi mai mulţi miniştri.

Şi în guvernarea PSD din 2000-2004 prezentarea bilanţului MApN era publică, iar la şedinţe participau preşedintele Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri