ŞEDINŢĂ-MARATON LA CAMERA DEPUTAŢILOR. Valeriu Zgonea, ales preşedinte

Data publicării:
20122012 20zgonea-39752

UPDATE 16:40Valeriu Zgonea a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor.„Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a duce la capăt acest mandat. E o onoare, dar și o uriașă responsabilitate. Sunt convins că împreună vom reuși să oferim instituției prestigiul de care are nevoie, că vom așeza Parlamentul pe locul înscris în Constituție. Vreau ca în această legislatură rolul Parlamentului să crească, să avem dezbateri de substanță. Avem multe ocazii în 2013, plecând de la modificarea Constituției, o nouă lege electorală, etc. Chiar dacă avem păreri politice diferite, e important să demonstrăm că 412 uniți înseamnă mai mult decât 334 dezbinați” - a spus el de la tribună.

UPDATE 15:25409 din cei 412 deputaţi au depus jurământul. Deputaţii aleg conducerea Camerei. Audierea miniştrilor în comisiile de specialitate, programată miercuri seară, devine din ce în ce mai posibilă.

UPDATE 10:55152 de deputaţi lipsesc de la şedinţa Camerei Deputaţilor de joi.Trebuie notat că,dacănu depun jurământul, cei aleşi nu sunt consideraţi parlamentari şi sunt lipsiţi de orice drept, inclusiv cel de a-şi lua salariul.

Mandatele a doi deputaţi nu au fost validate, întrucât aceştia nu şi-au depus dosarul şi nu s-au prezentat la Parlament. Este vorba desprePetre Romanşi despre Andrei Răzvan Condurăţeanu, care a suferit un accident pe 12 decembrie.

UPDATE 10:45 Între timp, aleşii prezenţi depun jurământul.Social-democrata Cătălina Ştefănescu le-a atras atenţia colegilor, destul de numeroşi, care au uitat să pună mâna pe Biblie în timpul ceremoniei.

Conducerile celor şase grupuri parlamentare au fost prezentate în şedinţa de plen în care deputaţii depun jurământul. Grupul PSD, compus din 160 de membri este condus de Marian Neacşu. Vicelideri sunt Anghel Stanciu, Laurenţiu Chirvăsuţă, Carmen Moldovan, Claudiu Manda, Sorin Stragea, Cornel Itu, Horia Grama, Violeta Tudorie, Florin Pâslaru şi Vasile Popeangă. Secretari: Sonia Drăghici şi Dumitru Chiriţă.

Grupul PNL, care are 100 de membri, este condus de Dan Radu Ruşanu. Vicelideri: Victor Paul Dobre, Mugur Cozmanciuc, Andrei Dominic Gerea, Daniel Budurescu, Mircea Roşca, Stelian Dolha şi Ionuţ Stroe. Secretari: Bogdan Ţimbău şi Mircea Dolha.

Grupul PDL, de 56 de membri, îl are ca lider pe Mihai Stănişoară. Vicelideri: Cezar Preda, Mihaela Stoica şi Tinel Gheorghe. Secretar: Cristian Popescu.

PPDD, grup cu 47 de membri, îl are ca lider pe Radu Popa. Vicelideri: Adrian Diaconu şi Cornel Comşa. Secretar: Liliana Mincă.

Grupul UDMR cuprinde 18 deputaţi, în fruntea cărora stă Mate Andras Levente. Vicelideri: Marton Arpad şi Szabo Odon. Secretar: Molnar Szolt.

Grupul minorităţilor naţionale are 18 membri şi va fi condus de Varujan Pambuccian. Vicelideri: Ovidiu Gantz şi Adrian Merca. Secretari: Mircea Grosaru şi Varol Amet.

Grupul PC are 13 membri, iar liderul său este Bogdan Ciucă. Vicelider: Florea Damian. Secretar: Andrei Tănăsescu.

În timp ce PNL şi PDL au conducători noi, PSD, UDMR şi minorităţile au păstrat liderii din fosta legislatură.

Deputaţii aleşi la scrutinul din 9 decembrie depun jurământul joi dimineaţă.Potrivit preşedintelui în funcţie al Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, procedura de depunere a jurământului ar putea dura în jur de şapte-opt ore.După ce deputaţii depun jurământul, este ales preşedintele Camerei, prin vot cu bile.

410 din cei 412 deputaţi trebuie să fie prezenţi, întrucât doi parlamentari au „probleme”, a declarat joi dimineaţă deputatul social-democrat Valeriu Zgonea. „Sunt 410 deputaţi validaţi din 412, doi distinşi colegi sunt cu probleme. Unul este plecat din ţară la tratament şi unul a suferit un accident, domnul Condurăţeanu” (deputatul PPDD Andrei Răzvan Condurăţeanu - n.red.), aşadar cei doi nu pot fi prezenţi la şedinţele de joi şi vineri.

Cu toate acestea, la ora 11:00 absentau 152 de deputaţi.

Zgonea le-a atras de asemenea atenţia colegilor de Cameră să fie atenţi cum completează declaraţiile de avere şi de interese, în contextul în care un alt deputat PSD, Florin Pâslaru, are probleme cu Agenţia Naţională de Integritate. ANI solicita miercuri ca Pâslaru să nu fie validat în funcţie, însă comisia de specialitate a ignorat cererea, urmărind pârghiile legale după ce cazul va intra în justiţie.

Vor avea loc modificări logistice, modificări de săli, a mai spus Valeriu Zgonea, pentru că este nevoie de mai mult spaţiu la Parlament. „Estimez ca în jurul orei 23:30 să finalizăm toate audierile. Voi folosi câteva săli de la Senat”, a declarat Zgonea.

Prelungire de mandat la şefia Camerei Deputaţilor

Valeriu Zgonea a fost reconfirmat de cele trei grupuri parlamentare ale partidelor care compun Uniunea Social Liberală pentru funcţia de preşedinte al Camerei – Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator.

Sunt satisfăcut că cele trei grupuri care constituie USL m-au reconfirmat în această funcţie şi e o mare onoare să am în responsabilitate comportamentul a 412 parlamentari. (...) Nu a avut nimeni după Revoluţie posibilitatea să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor cu un asemenea număr de parlamentari - fiecare cu problemele lui cu circumscripţia sa, cu dorinţele sale. Am speranţe că, împreună cu echipa tehnică şi cu grupurile parlamentare, voi duce până la capăt această responsabilitate într-o perioadă grea şi tumultoasă în România”, a declarat Zgonea joi, după o şedinţă cu grupurile parlamentare social-democrate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...