Șefa DNA: Modificarea legii CCR ar ajuta doar persoanele deja condamnate 

Data publicării:
kovesi agerpres-3

 

Foto: Agerpres

Șefa DNA a atras atenția că persoanele deja condamnate ar putea invoca această modificare, dacă va fi adoptată, pentru a anula hotărârile judecătorești definitive.

Eu cred că o astfel de modificare, dacă ar fi adoptată, nu ar veni să ajute instituțiile judiciare și în niciun caz pe magistrați. Cel mult ar putea să ajute persoanele care au fost deja condamnate care, odată adoptat acest proiect de lege, ar putea invoca acest text de lege pentru a anula toate hotărârile judecătorești rămase definitive, ceea ce, evident, nu este un lucru pozitiv", a declarat Kovesi la un post de televiziune.

Laura Codruța Kovesi a precizat că o astfel de modificare legislativă nu i-ar ajuta pe judecători, care trebuie să analizeze fiecare dosar în parte pe baza legislației în vigoare.

„Nu cred că o modificare legislativă ar putea să ajute judecătorii în acest moment, pentru că avem o motivare a Curții Constituționale, ea e obligatorie, trebuie respectată. Judecătorii vor analiza fiecare caz în parte, acolo unde se vor invoca aceste excepții. Dosarele noastre nu se bazează numai pe interceptări, deciziile Curții Constituționale se aplică pentru viitor. Deci cred că fiecare judecător va putea analiza din perspectiva legislației care este în vigoare și a precedentelor judiciare, fără să fie necesară o intervenție a legiuitorului. În ceea ce privește acest proiect care este în dezbatere la Senat, repet, nu cred că este binevenit pentru sistemul judiciar", a mai spus șefa DNA.

Hotărârile instanțelor pronunțate prin nesocotirea deciziilor Curții Constituționale sunt nule de drept, se arată într-o propunere legislativă de modificare a legii de organizare a CCR care s-a aflat marți pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Senatului.

Proiectul inițiat de deputații UDMR Marton Arpad și Seres Denes a fost adoptat pe 28 octombrie 2015 de Camera Deputaților.

Potrivit formei adoptate de Cameră, Ministerul Justiției elaborează, în termen de 10 zile de la primirea comunicării din partea CCR, proiectul de modificare a actului normativ constatat neconstituțional și îl înaintează Guvernului. Proiectul va fi inclus pe ordinea de zi a primei ședințe de Guvern.

„Dacă actul normativ este o lege, modificarea propusă de Guvern va fi dezbătută de Parlament în procedură de urgență. Deciziilor instanțelor pronunțate prin nesocotirea deciziilor Curții constituționale sunt nule de drept", se mai precizează în proiect.

Dezbaterea propunerii legislative a fost amânată din lipsă de cvorum.

Citiți și: 
Laura Codruța Kovesi: La peste jumătate din dosarele DNA nu s-a folosit supravegherea tehnică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri