Șefa MAI: 10 jandarmi, posibili autori ai unor fapte de natură penală

Data actualizării: Data publicării:
forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_21
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi că, până în prezent, au fost identificate şase situaţii cu 10 jandarmi pasibili să fi comis fapte penale, iar Parchetul Militar va fi sesizat cu privire la aceste cazuri, în urma anchetei interne pe care Jandarmeria o desfăşoară cu privire la evenimentele din 10 august. Duminică seara, Carmen Dan vorbea de „cinci situații susceptibile de comitere de abuzuri”, iar imediat după spunea că „interevenţia în forţă a fost justificată”.

forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_21
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Ancheta internă a Jandarmeriei continuă. (...) Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe”, a precizat Carmen Dan, la audierile din Comisia pentru apărare de la Camera Deputaţilor.

În cadrul declarației făcute duminică seara, șefa MAI vorbea de „cinci situaţii susceptibile de comitere de abuzuri împotriva unor persoane nevinovate” și spunea că s-a declanșat o verificare internă.

Pe 14 august, Carmen Dan spunea: „Nu am ce să-mi reproșez”.

Imediat după protestul diasporei, pe 11 august, ministrul PSD declara: „Orice om normal care a urmărit evenimentele de aseară a putut constata că interevenţia în forţă a fost justificată de provocările şi violenţele acelor huligani. Am primit astăzi un raport preliminar al forţelor de ordine şi conform acestui s-a acţionat gradual pentru restabilirea ordinii publice, iar acţiunea în forţă a fost executată la momentul pierderii caracterului paşnic al manifestaţiei, când a fost pusă în pericol iminent intergitatea corporală şi sănătatea forţelor de ordine şi a celorlalţi participanţi”.

Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la 351, a anunţat, luni, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri