Şeful ANI, Horia Georgescu, pentru AFP: Declaraţiile lui Crin Antonescu pun presiune politică pe instituţie

Data publicării:
horia 20georgescu 20mediafax 20foto-35396

Şeful ANI a criticat în interviul acordat AFP şi atacurile venite din partea lui Crin Antonescu, pe care le consideră tot o formă de presiune politică. „În prezent, declaraţiile din spaţiul public se rezumă la a îndemna atât la o destructurare a ANI sau la schimbarea legii care reglementează funcţionarea sa, cât şi la atacuri personale” la adresa conducerii instituţiei, a spus Georgescu.

El regretă faptul că preşedintele Senatului, al doilea om în stat, s-a solidarizat chiar duminică, într-o emisiune TV, cu miniştrii declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate. „Acestea sunt declaraţii emise de către numărul doi în stat şi reprezintă o presiune de natură politică asupra instituţiei”, consideră Georgescu.

Preşedintele ANI pune deopotrivă presiunile şi atacurile pe seama rezultatelor bune pe care agenţia le demonstrează în ultima perioadă: „Presiuni vin din toate zonele politice şi nu vreau să fac distincţie între partidele de la putere şi din opoziţie. Eu cred că ANI a început să aibă rezultate concrete, iar acest lucru deranjează”, a adăugat Georgescu.

Acesta este al doilea interviu acordat presei străine în ultima lună de preşedintele ANI, Horia Georgescu.

AFP precizează că Agenţia verifică integritatea oficialilor politici şi publici, în scopul de a evita conflicte de interese sau cazuri de îmbogăţire personală ilegală. Activitatea instituţiei a fost lăudată de Comisia Europeană, care supraveghează îndeaproape lupta împotriva corupţiei în România.

La începutul lunii, ANI a declarat incompatibili trei miniştri din guvernul condus de premierul Victor Ponta, însă aceştia au refuzat să demisioneze, denunţând acuzaţii politice înaintea campaniei electorale.

Georgescu, ameninţat cu un proces

Chiar luni, secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache, a anunţat că a contestat în contencios administrativ decizia ANI privind incompatibilitatea sa în funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, informează Mediafax. Mihalache spune că, atunci când va câştiga, îl va acţiona în judecată pe Horia Georgescu şi va cere daune materiale.

În 9 noiembrie, ANI a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Sorin Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului la acel moment. Încă de atunci, Dan Mihalache şi-a anunţat intenţia de a-l da în judecată pe şeful ANI, la care s-a referit cu formula „jigodie frustrată”. Secretarul general a fost apoi demis de premierul Victor Ponta, motivul invocat fiind unele declaraţii făcute în acea perioadă de Mihalache la adresa SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri