Şeful ROMATSA pleacă din instituţie. Aurel Stanciu, numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor

Data actualizării: Data publicării:
Ion Aurel Stanciu director ROMATSA agerpres 25.08.2015

Ion Aurel Stanciu / FOTO: Agerpres

ACTUALIZARE 21.20. Sunt şanse să se anuleze greva generală a controlorilor de trafic aerian. Directorul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian a fost înlocuit, cum cereau protestatarii. Fostul lor şef este acum secretar de stat. Schimbarea vine după ce astăzi au avut loc negocieri între sindicalişti şi ministrul Transporturilor.

Controlorii de zbor au anunţat că intră în grevă generală marţea viitoare, nemulţumiţi de conducere şi de faptul că nu au contract colectiv de muncă. Ei nu au precizat însă dacă renunţă la protest, deşi directorul Administraţiei a fost înlocuit.

Ion Aurel Stanciu a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.


Sindicaliştii ROMATSA, care au anunţat declanşarea grevei generale pe 1 septembrie, fac dezvăluiri care provoacă îngrijorare referitoare la siguranţa traficului aerian pe deasupra României. Controlorii de trafic, care de câteva luni poartă un adevărat război cu directorul ROMATSA, spun că, din cauza echipamentelor depăşite, ajung să piardă contactul cu avioanele.

„Acest sistem, dacă ne dispar avioane de pe ecran, nu se aude bine în frecvenţă, nu putem să îl reparăm, nu sunt specialiştii care l-au creat, italienii de la care îl cumpăraserăm, pentru că n-au vrut să mai dea bani, azi nu mai avem acest contract de mentenanţă. Foarte multe ţinte care au dispărut de pe ecran. Ţintele sunt avioanele. Tu vezi pe ecran o ţintă, să zicem TAROM 234 şi, la un moment dat, dispare, nu mai vezi nimic, nu mai există informaţia respectivă. Pot să îl coordonez dacă vorbesc cu el, dar, practic, în momentul ăla nu îl mai văd”, susține Gabriel Tudorache, lider de sindicat, problemele cu care se confruntă angajaţii. 

Managerul Ion Aurel Stanciu spune că acuzaţiile sunt nefondate şi că le va demonta printr-o situaţie referitoare la siguranţa traficului din ultimii ani.

„Afirmaţiile sunt foarte grave, ale unor oameni care lucrează de mulţi ani în ROMATSA, care ştiu foarte bine că acest sistem a funcţionat şi funcţionează încă, al firmei Selex. Este un sistem care trebuie înlocuit. (Un nou program, n.r.) a fost contractat de acum doi ani, în cadrul programului ROMATSA Air Trafic Management 2015 Plus, cu firma Indra. Un nou program, care va fi compatibil cu toate sistemele din Europa în următorii 10-15 ani”, a spus Ion Aurel Stanciu. 

„Vom demonta aceste afirmaţii printr-o situaţie pe care o să o prezentăm autorităţii care va veni în control. O să o prezentăm secretarului de stat şi ministrului Transporturilor”, a mai spus directorul ROMATSA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri