SEISM 2018. Spitalele din Capitală nu ar face față unei tragedii cu sute de victime

Data actualizării: Data publicării:
Spitalul Floreasca

Exerciţiul de astăzi a scos la iveală faptul că spitalele de urgenţă din Capitală nu pot primi simultan un număr mare de pacienţi în stare foarte gravă. Doar 150 este numărul de victime pe care unităţile medicale l-ar putea suporta. La nivelul celor 9 unităţi de urgenţă, numărul de paturi este de aproximativ 4.200.

La un scenariu cu peste o mie de victime în urma seismului puternic, în spitalele de urgenţă care participă la simulare s-au ivit tot felul de probleme.

Bogdan Opriţa - coordonator SMURD Bucureşti: Este insuficienţa mijloacelor de comunicaţii. Nu sunt suficiente pentru astfel de situaţii. Pentru rutină avem, dar sunt situaţii când e nevoie de mult mai multe.

Spitalul de Urgenţă Floreasca, de exemplu, poate primi doar 50 de victime critice în acelaşi timp, în cazul unei tragedii.

Bogdan Opriţa: Nu trebuie să găsim noi soluţii dacă e depăşită, trebuie să le găsească sistemul.

Planul alb, prin care sunt mobilizaţi medicii şi aduşi de acasă în astfel de situaţii, s-a declanşat în prima zi a exerciţiului şi la Spitalul Universitar din Capitală.

Nici la acest spital, numărul maxim de victime în stare critică ce pot fi primite simultan nu depăşeşte 50.

Silvia Nica, purtător de cuvânt Spitalul Universitar: Depinde şi de cât de grave sunt victimele, ce patologie au, însă există 10 săli de operații care pot primi, în acest moment, victimele exerciţiului de simulare.

În concluzie, cele 9 spitale de Urgenţă din Capitală pot primi în total 150 de răniţi grav simultan, iar motivul pentru care ne confruntăm cu acestă situaţie este faptul că spitalele din România nu au fost extinse în ultimii ani. Unităţile de urgenţă au o capacitate de 4.241 de paturi, ceea ce nu înseamnă că în cazul unui dezastru real ar fi disponibile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri