Senatorii se plâng că au cheltuit deja o treime din bugetul pentru deplasări externe

Data publicării:
parlament parlamentari vot 1

Discuţia privind bugetul de cheltuieli cu deplasările externe al senatorilor a avut loc la sfârşitul lunii februarie, când conducerea Senatului a respins participarea a doi senatori din Comisia de politică externă ca parte a delegaţiei Guvernului într-o vizită de lucru în Republica Elenă, la invitaţia ministrului delegat pentru Diaspora, Dan Stoenescu. 

Pentru că această deplasare nu făcea parte din planul anual de deplasări, Biroul Permanent a fost solicitat să hotărască oportunitatea participării celor doi senatori, Viorel Badea şi Mariana Câmpeanu, de la PNL, în această delegaţie.

Senatorul Viorel Badea a precizat în şedinţă că el, personal, s-a retras din această delegaţie, şi a menţionat că actualul ministru delegat pentru românii de pretutindeni doreşte ca, în deplasările pe care le face, să fie însoţit şi de parlamentari.

„Mie mi se pare o chestiune binevenită. Acum trebuie văzute cheltuielile şi... Eu m-am retras, pentru că am zis că nu ar avea sens să mergem două persoane, dar nu ar fi rău. E vorba de o reuniune cu comunităţile de români de acolo, în care se va discuta modul în care vor fi făcute înscrierile în Registrul electoral. O să fie o problemă foarte mare pentru toată lumea, pentru toate partidele politice”, a explicat Viorel Badea.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) s-a declarat nemulţumit de faptul că Executivul nu asigură finanţare pentru aceste deplasări.

„Domnul ministru Stoenescu, dacă face asemenea invitaţii, să asigure finanţare, că noi nu o să ne opunem niciodată. Doi. Am cheltuit deja o treime din disponibilităţile Senatului pentru deplasări externe şi suntem la o lună şi jumătate de la începutul anului. Eu sunt generos cu toată lumea. Nu am o problemă, însă asta e situaţia”, a arătat Chelaru.

Şi senatorul PNL Cristian-Petru Bodea, chestor al Senatului, a intervenit în discuţie. ”Guvernul ne-a tăiat fondurile când am cerut bani. Dacă are un plan de politică externă, Guvernul să asigure fonduri, dacă consideră că este bine să integreze şi parlamentari”, a spus senatorul liberal.

Bodea a continuat: ”Ori ne suplimentează bugetul de externe din oficiu, că aşa... Ori asigură ei cheltuielile. Îmi pare rău. Când duc o delegaţie de 20 de ziarişti, pot să suporte cheltuielile. La parlamentari nu pot să le suporte. Îmi pare rău. Să se descurce! E strategia lor, e foarte bună, dar să o şi finanţeze, că, până la urmă, ei ne taie şi nouă banii”. 

În urma discuţiilor din şedinţa conducerii Senatului, s-a decis să nu se aprobe participarea senatorilor în delegaţia pentru Grecia.

Senatul are alocat în 2016 un buget de 900.000 lei pentru deplasările externe.

Pe site-ul instituţiei încă nu au fost publicate cheltuielile cu deplasările externe făcute de senatori de la începutul acestui an, însă în sesiunea trecută, senatorii au avut mai multe deplasări externe, destinaţiile frecvente fiind Belgia, Luxemburg, Franţa. De asemenea, doi senatori au participat, timp de şapte zile în septembrie, la Reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE Ulan-Bator, în Mongolia, suma totală cheltuită fiind de 44.653 lei.

În octombrie, participarea a patru senatori la Summit-ul Forumului Global al Femeilor în Parlamente a costat Senatul 114.890 lei. 

Tot în octombrie, vizita oficială în Israel şi teritoriile Palestiene a cinci senatori din Comisia pentru politică externă a scos din bugetul Senatului 36.966 lei. 

În noiembrie, un senator a participat la cel de-al doilea Forum Global al Liderilor Parlamentari pentru Diabet care s-a desfăşurat în Canada, bugetul de cheltuieli fiind de 1.897 lei. 

În aceeaşi lună, participarea unui senator la ceremoniile de constituire în Parlamentul Norvegian a Grupului de Prietenie şi Cooperare dintre Norvegia şi România a costat Senatul 6.627 lei. 

În decembrie, vizita în Regatul Maroc a unei delegaţii formate din trei senatori a costat 12.814 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri