Sentința în „Dosarul transferurilor” a fost amânată

Data publicării:
1102copos-48837

Actualizare 09.30.Instanța supremă a luat în discuție „Dosarul Transferurilor”, iar procurorul de ședință din partea DNA a solicitat să se aprobe cererea de interdicție de a părăsi țara pentru toți cei opt inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile. Cererea nu a fost argumentată, iar instanța a dat ca termen ora 11.00 pentru o susținere din partea DNA.

„Trăiesc o tragedie eu şi familia mea. Nu voi pleca niciodată din ţara mea, nu mă voi sustrage niciodată justiţiei. Există şi izbăvire. Pot să fiu învinuit în această ţară doar de familia mea, de directorii mei şi de cei peste 2.000 de angajaţi”, a spus George Copos, vizibil afectat de acest proces.

DNA reclamă o întâlnire conspirativă

DNA a reclamat instanţei supreme o întâlnire conspirativă, care a avut loc acasă la George Copos, unde s-a întâlnit Gigi Becali cu acţionarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali şi cu Cristian Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua aşteaptă o sentinţă definitivă într-un dosar penal.

„Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ICCJ, inculpaţii Gheorghe Copos, Cristian Borcea şi Victor Becali s-au întâlnit într-o locaţie privată, aparţinând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care aşteaptă pronunţarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la completul de cinci judecători. Acest aspect ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă a relatat că l-a sfătuit pe afinul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească ţara după condamnarea pronunţată de instanţa de apel, aspect confirmat în parte de inculpat”, se arată în documentul DNA prin care procurorii cer luarea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Direcţia Naţională Anticorupţie menţionează că „inculpaţii deţin importante valori financiare în ţară şi în străinătate, inculpatul Borcea Cristian având chiar rezidenţa în SUA, relaţiile personale şi comerciale deţinute putând fi de natură să le asigure acestora părăsirea intempestivă a teritoriului ţării şi sustragerea astfel de la judecarea cauzei în recurs”.

_____________________

Instanţa supremă este cea care va da decizia definitivă în dosarul în care aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune şi evaziune fiscală. Curtea de Apel Bucureşti a dat pedepse de până la 8 ani de închisoare.

Ioan Becali a primit 8 ani de închisoare cu executare, fratele său, Victor Becali a fost condamnat la 7 ani de închisoare, aceiasi pedeapsă cu fostul acționar dinamovist Cristi Borcea. Actionarul rapidist George Copos a fost condamnat la 5 ani de închisoare, Mihai Stoica la 4 ani de detenție pentru fapte comise în calitate de directorexecutiv al clubului Oțelul Galați.

„Nu mi-e teamă de închisoare. Este o instituție de reeducare, făcută pentru oameni, nu e o sperietoare de girafe, de leoparzi sau de tigri. În ciuda lucrurilor care se întâmplă în România, am o mare încredere în justiție”, a declarat Ioan Becali atunci când a ajuns la ÎCCJ.

Jean Pădureanu, Gică Popescu și Gheorghe Neţoiu au primit fiecare trei ani de închisoare cu suspendare.

CITIȚI Rechizitoriul DNA prin care la 2 octombrie 2008 s-a dispus trimiterea în judecataă a celor opt oameni de fotbal

Poreclit “Oracolul din Bălceşti”, şeful LPF Dumitru Dragomir a avansat, ieri, o primă variantă “câştigătoare” pentru cei opt oameni de fotbal: amânare.

Plecând de la această posibilitate, variantele „de lucru” ale instanţei supreme ar fi amânare, sentință în pronunțare cu achitare, menținere a pedepselor sau trimitere spre rejudecare la instanța de fond.

În oricare dintre variante, cu excepția amânării, decizia celor trei judecători nu va putea fi dată în cursul zilei de astăzi.

Profilul personajelor

George Copos este unul dintre cele mai importante nume de pe lista condamnaţilor în „Dosarul Transferurilor”. În acest an, se împlinesc două decenii de când Copos a devenit finanţatorul Rapidului. Sub conducerea sa, giuleştenii au reuşit cele mai mari performanţe din istorie. Rapidul a adunat însă şi multe datorii, iar George Copos şi-a manifestat deseori intenţia de a vinde clubul.

Suporter înfocat al lui Dinamo, Cristi Borcea a devenit preşedintele alb-roşiilor în 1997 şi timp de 15 ani a condus clubul alături de Nicolae Badea. Anul trecut, i-a vândut acţiunile lui Ionut Negoiţă. Cristi Borcea se poate mândri că, sub conducerea sa, Dinamo şi-a îmbogăţit vitrina cu 12 trofee.

Un alt nume cu greutate implicat în dosarul transferurilor este Mihai Stoica. Fără a avea în spate o carieră de fotbalist, actualul manager al Stelei şi-a început ucenicia în sportul rege la Oţelul Galaţi. A fost mai întâi vicepreşedinte, iar în 1999 a devenit preşedinte al clubului de pe malul Dunării. Cele mai mari performanţe le-a obţinut însă la Unirea Urziceni şi la Steaua, cu care a câştigat titlul în Liga I.

Nici impresarii nu au scăpat de acuzaţiile procurorilor. Ioan Becali este agentul FIFA cu cea mai mare notorietate în fotbalul românesc. A realizat de-a lungul timpului transferuri importante, precum Adrian Mutu la Parma, Gică Popescu la FC Barcelona sau Cristi Chivu la Inter Milano.

Şi fratele lui Ioan Becali se află pe lista condamaţilor. Ioan şi Victor Becali sunt primii impresari români de după revoluţie.

Un alt nume important care face parte din „Dosarul Transferurilor” este Gică Popescu. Fost căpitan al României şi al Barcelonei, Popescu a fost condamnat cu suspendare. Din această cauză, „Baciul” şi-a pierdut funcţia de membru al comisiei de disciplină din cadrul UEFA.

Aceeaşi pedeapsă a primit şi Gigi Neţoiu, care în prezent a ieşit din lumea fotbalului. Neţoiu a fost acţionar la Dinamo şi la Universitatea Craiova.

Pe listă se află şi cel mai longeviv preşedinte din fotbalul românesc. Jean Pădureanu şi-a petrecut întreaga carieră la Gloria Bistriţa şi a fost deseori acuzat de meciuri aranjate după anul 1995.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri